vineri, 30 ianuarie 2015

Rămășițe ale culturii romane...

          În urma dezmembrării Imperiului Roman, au rămas construcții clasice ,realizate de romani,de exemplu :
1.Coloseumul din Roma - Simbol al orasului si al puterii Imperiului Roman

Coloseumul este probabil cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman. Cunoscut initial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Coloseumul era cea mai mare cladire a epocii. Structura monumentala este astazi o ruina, dar chiar si asa este un obiectiv turistic foarte frumos si impozant.
Imparatul Vespasian, primul din dinastia Flaviana, a inceput constructia Coloseumului in anul 72 d. Ch. Constructia a fost terminata in anul 80 d.Ch. la un an dupa moartea lui Vespasian. Imensul amfiteatru a fost construit pe suprafata unui lac artificial, ce facea parte dintr-un parc urias construit din porunca lui Nero, in centrul Romei care includea si Casa de Aur (Domus Aurea) precum si statuia lui Colossus – o imensa statuie a lui Nero care da si numele actual al cladirii.
     
    
 2.Forumul roman
Forumul/Forul roman a  fost un forum al orașului Roma, în jurul zonei centrale a orașului vechi, situat între Dealul Capitolului și Dealul Palatinilor și unde aveau loc activități de comerț, afaceri,religie și administrarea justiției. După cercetarea sedimentelor a reieșit că o parte din forum era deja construit în primele zile ale Republicii.


3.Columna lui Traian

 Columna lui Traian este un monument antic din Roma construit din ordinul împăratului Traian, pentru comemorarea victoriei sale în Dacia, care s-a păstrat până în zilele noastre. Monumentul se află în Forul lui Traian, în imediata apropiere - la nord - de Forul roman. Terminată în 113, columna are exteriorul prevăzut cu un faimos basorelief sculptat, în formă de spirală, care reproduce artistic sub o formă epică războaiele dintre romani și daci purtate de Traian pentru cucerirea Daciei.

4.Tropaeum Traiani
 Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman în Adamclisi, județul Constanța, ridicat în cinstea împăratului roman Traian între anii106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr.

5.Arcul de triumf al lui Constantin


Senatul a ridicat, cu slugărnicie, arcul de triumf pentru a comemora victoria lui Constantin asupra lui Maxentius, la Podul Milvius, în ziua de 28 octombrie 312 î.Hr.

Un comentariu:

  1. Ma rog Imparatului Nero, sa avem toate actele in servieta,eu tata si sotul 1900-vesnic[si post mortem stramosii vesnic].2022...ianuarie....vesnic si etern.

    RăspundețiȘtergere