joi, 26 februarie 2015

Surse istorice

            ,,Ținuturile cele mai de nord ale Italiei – cele de la poalele Alpilor – sunt nişte câmpii care se întind până în punctul cel mai înaintat al Mării Adriatice şi până la locurile din vecinătatea lui. Urmează un promontoriu lung şi strimt, asemănător unei peninsule, străbătute pe la mijloc – de la un capăt la celălalt – de şirul Munţilor Apenini şi având o lungime de şapte mii de stadii1. Lărgimea peninsulei, însă, nu este peste tot aceeaşi. Forma de peninsulă i-o dau Italiei (următoarele mări): Marea Tireniană, care începe acolo unde se sfârşeşte Marea Ligurică, apoi Marea Ausonică2 şi Marea Adriatică...
     ...Vom înfăţişa principalele cauze pentru care romanii s-au ridicat atât de sus. În primul rând, trebuie amintit faptul că – cu excepţia unui hotar nu prea lung – mările din jur păzesc Italia tot atât de sigur ca şi cum aceasta ar fi o insulă. Dar, şi la hotarul amintit adineauri, ţara e ocrotită, ca printr-un zid, de munţii peste care foarte anevoie poţi trece.
      În al doilea rând, deşi în general ea are ţărmuri neprimitoare, are, totuşi, şi câteva porturi mari, vrednice de toată admiraţia....
     A treia cauză o constituie faptul că Italia este supusă unor climate şi unor temperaturi felurite. De aici neobişnuita, varietate de animale şi plante, – fie folositoare, fie păgubitoare, – precum şi feluritele lucruri pe care le putem socoti, într-un cuvânt, folositoare vieţii...
   Blândeţea sau asprimea climatului poate fi apreciată după cum într-un loc e frig, căldură sau temperatură mijlocie... Italia – aşezată între cele două extreme geografice şi având o lungime atât de mare – se bucură în cea mai mare parte de un climat foarte potrivit şi cât se poate de felurit.
      La aceasta mai contribuie şi altceva: întrucât Munţii Apenini străbat Italia în tot lungul ei, dar lasă, în acelaşi timp – şi de o parte şi de cealaltă, – loc pentru câmpii şi dealuri dătătoare de minunate roade, nu există nici o regiune a peninsulei care să nu aibă parte şi de binefacerile munţilor şi de-ale câmpiei.
     
Se cuvine, totodată, să pomenim atât mărimea, cât şi numărul însemnat al cursurilor de apă şi al lacurilor din Italia, mulţimea izvoarelor calde şi reci, cu însuşiri dătătoare de sănătate şi, în acelaşi timp, belşugul de mine de tot felul. Nici nu putem vorbi aici atât de amănunţit cum s-ar cuveni despre marele număr al materialelor de construcţie pe care-l are Italia, despre hrana ei îmbelşugată pentru oameni şi dobitoace, despre minunatele produse ale ţării.
      Aşezată fiind la mijloc, între două state foarte mari, – între Elada şi cele mai roditoare provincii ale Libiei3 – Italia izbuteşte, datorită acestei poziţii, precum şi datorită destoiniciei şi puterii sale, să deţină supremaţia asupra tuturor ţărilor din jur. Iar apropiata lor vecinătate face să le poată ţine lesne în frâu.”
                                                                                                                                                                                                                                                                                                               (Strabon, Geografia, II, 5, 29 ; VI, 4, 1)
  1  Un stadiu avea 184,97 m.
  2  Marea Ionică.
  3  În antichitate era un ţinut foarte roditor.



       Despre întemeierea Romei existau diferite legende care îl arătau pe Enea – principe dardan fugit din Troia în Italia, după ocuparea celei dintâi de către greci – ca strămoş al romanilor. În varianta înfăţişată de el, Liviu, care sprijină politica lui august, încearcă să dovedească originea divina a gintei Iulia, din care făcea parte şi împăratul. În privinţa întemeierii oraşului Roma, cercetările arheologice au arătat că nu este vorba de un singur act de fondare, ci de un proces care a durat  zeci de ani.
       Ascaniu, fiul lui Enea, nu era încă copt pentru domnie; aceasta i-a fost, totuşi, păstrată până s-a făcut bărbat. Între timp, tutela Laviniei1 a fost suficientă – atât de mari erau însuşirile ei – ca să-i păstreze copilului statul latin împreună cu tronul bunicului şi al tatălui său. Acest Ascaniu i-a lăsat mamei sale oraşul Lavinium, centru cu mulţi locuitori, bogat şi înfloritor pentru vremea aceea, iar el a întemeiat un alt oraş, la poalele Muntelui Albanus, numit Alba Longa, din pricina aşezării sale ...
       Apoi a domnit Proca. Acesta a avut ca fii pe Numitor şi pe Amuliu; lui Numitor, care era fiul mai mare, i-a lăsat ca moştenire vechiul tron al gintei Silvia. Dar, forţa a trecut peste voinţa tatălui, precum şi peste respectul datorat vârstei. După ce şi-a izgonit fratele, Amuliu s-a urcat pe tron. La această fărădelege a mai adăugat o alta, omorând odrasla bărbătească a fratelui său, iar pe fiica acestuia, Rhea Silvia, făcând-o vestală şi răpindu-i – sub cuvânt că i-ar face o mare cinste – nădejdea de a mai avea urmaşi. Dar, după cum cred eu, întemeierea unui oraş atât de mare şi începutul celui mai mare imperiu, după cel al zeilor, s-au datorat, de bună seamă, sorţii. Vestala, după ce a născut doi gemeni, l-a indicat pe Marte ca tată al copiilor incerţi, fie că o credea cu adevărat, fie fiind că socotea că ar fi mai onorabil ca autorul păcatului ei să fie un zeu. Dar nici zeii şi nici oamenii n-au putut s-o apere pe ea sau pe copiii ei de cruzimea regelui; preoteasa este pusă în lanţuri şi aruncată în închisoare, iar copiii sunt azvârliţi în apa râului. Printr-o întâmplare divină, Tibrul se revărsase tocmai atunci peste maluri, formând bălţi cu apă liniştită, astfel încât nicăieri nu se putea ajunge la adevărata albie a râului. Cei însărcinaţi să-i ducă pe copii la râu nădăjduiau, totuşi, că, deşi apa era liniştită, pruncii se vor îneca într-însa. Astfel, socotind că îndeplinesc porunca regelui, ei au lăsat copiii în balta cea mai apropiată, unde se află acum smochinul Ruminalis (care pe atunci – zic oamenii – se numea Romulus). Pe vremea aceea erau în aceste locuri nişte pustietăţi întinse. Tradiţia spune că apele puţin adânci au lăsat pe uscat albia plutitoare în care fuseseră părăsiţi copiii şi că o lupoaică însetată din munţii din apropiere şi-a îndreptat paşii spre scâncetul copiilor şi le-a oferit cu atâta blândeţe sânul ca să sugă, încât păstorul turmei regale, pe nume Faustulus, a găsit-o lingând copiii cu limba. Păstorul i-a adus la stână şi i-a încredinţat soţiei sale Laurenţia, ca aceasta să-i crească.
       Aşa s-au născut şi aşa au crescut ei. Când s-au făcut mai mari n-au stat tot timpul trândăvind la stână sau pe lingă turme, ci au mers la vânătoare, cutreierând pădurile. întărindu-şi astfel trupul şi mintea, ei nu se mai luptau doar cu fiarele, ci atacau şi pe tâlharii care veneau încărcaţi de prăzi. Cele luate de la tâlhari ei le împărţeau cu păstorii, cu care tinerii şi ceata lor – crescând pe zi ce trecea – împărtăşeau atât primejdiile, cât şi jocurile.
De pe atunci încă se sărbătoreau lupercaliile2, tot pe Muntele Palatin. Pe când erau ei mai în toiul sărbătorii, – sărbătoare cunoscută de toată lumea, – au năvălit asupră-le nişte tâlhari, furioşi din pricina prăzii care li se luase. Romulus s-a apărat din răsputeri, iar Remus a fost prins de acei tâlhari şi dus la regele Amuliu, scornindu-i-se grele învinuiri. învinuirea de căpetenie împotriva celor doi fraţi era că ei năvălesc pe ogoarele regelui şi, împreună cu o ceată de tineri, le jefuiesc ca nişte duşmani. De aceea Remus a fost dat lui Numitor spre a fi pedepsit. De la început, însă, Faustulus avusese credinţa că în casa lui cresc odrasle de rege, fiindcă ştia, pe de o parte, că pruncii au fost părăsiţi din porunca regelui, iar pe de altă parte, că timpul când îi găsise se potriveşte cu ziua întâmplării aceleia. Dar nu voise să dea în vileag înainte de vreme lucrul acesta, ci numai când se va ivi un prilej potrivit sau în caz de nevoie. Acesta din urmă s-a ivit mai întâi. Fiind îngrijorat pentru soarta lui Remus, păstorul i-a dezvăluit totul lui Romulus. Din întâmplare şi Numitor, care-l ţinea la închisoare pe Remus şi auzise că aceia sunt gemeni, comparând atât vârsta lor, cât şi însuşirile celui închis, care nu semăna cu un sclav, a fost răscolit de amintirea nepoţilor. Cercetându-l cu întrebări, aproape că l-a recunoscut pe Remus. În felul acesta au început să se urzească din ambele părţi uneltiri împotriva regelui. Nefiind în stare să primească o luptă pe faţă, Romulus n-a năvălit asupra regelui cu ceata sa de tineri, ci cu nişte ciobani, cărora le poruncise să vină la palat – fiecare pe alt drum – la o oră anumită; Remus l-a ajutat cu o ceată adunată în casa lui Numitor. şi astfel ei îl ucid pe rege. Numitor, strigând tot timpul că duşmanii au pătruns în oraş şi atacă palatul regal, a chemat tineretul alban să apere cu arme cetăţuia. Apoi, văzând pe tineri că vin să-1 felicite după săvârşirea uciderii, a convocat pe dată adunarea poporului. Aici a arătat nelegiuirile săvârşite de fratele său faţă de el şi de nepoţii săi de sânge, povestind cum s-au născut aceştia, cum au fost crescuţi şi cum, apoi, au fost recunoscuţi de el. Apoi a povestit moartea tiranului, arătându-se pe sine ca autorul ei. Tinerii au venit în mijlocul adunării, încolonaţi cu ceata lor şi au salutat ca rege pe unul ce le era bunic, iar mulţimea care i-a urmat a întărit prin strigătele ei aprobatoare titlul şi puterea de rege ce-n chipul acesta i-au fost acordate lui.
       După ce i-au încredinţat statul alban lui Numitor, pe Romulus şi Remus i-a cuprins dorinţa să întemeieze un oraş în locurile în care fuseseră părăsiţi şi unde crescuseră. Într-adevăr, în Alba şi în Latium era un surplus de populaţie; la aceasta se mai adăugau şi păstorii. Toate laolaltă dădeau temei să se creadă că atât Alba, cât şi Lavinium faţă de cel ce urma să fie întemeiat. În cugetul lor cei doi nutreau, printre celelalte gânduri, un gând rău, moştenit de la strămoşi, şi anume setea de domnie, la care s-a adăugat apoi o lupţi ruşinoasă, pornită din pricina unui lucru neînsemnat.
Deoarece erau gemeni şi vârsta nu putea decide între ei, şi-au alea fiecare câte un loc pentru observarea augurilor3: Romulus pe Palatin, iar Remus pe Aventin, urmând ca zeii, sub a căror ocrotire erau acele, să indice, prin semne divine, care dintre fraţi să dea oraşului numele său şi să-l stăpânească după întemeiere.
       Se spune că mai întâi i s-au arătat lui Remus semnele divine, sub forma a şase vulturi. În clipa în care s-a vestit aceasta, lui Romulus i s-a arătat un număr dublu şi, astfel, amândoi au fost salutaţi ca regi. fiecare de ceata lui. Unii revendicau domnia, întemeindu-se pe prioritatea apariţiei augurilor, iar ceilalţi în virtutea numărului păsărilor. Din pricina certei care a izbucnit s-au înfuriat şi s-au luat apoi la luptă; cu acest prilej, Remus a fost lovit în învălmăşeală şi a murit.
       Mai răspândită este, însă, versiunea după care Remus ar fi sărit în bătaie de joc peste noile ziduri, iar Romulus, înfuriat de aceasta, l-ar fi omorât, dojenindu-l cu următoarele vorbe: „Aşa să păţească de aici înainte oricine va sări peste zidurile mele”. Și aşa a pus Romulus singur mâna pe domnie; oraşul nou întemeiat şi-a luat numele de la întemeietorul lui4.

(Titus Livius, De la întemeierea Romei, I, 3–7)


1  Fiica regelui Latinus din Latium şi soţia lui Enea.
2  Sărbătoarea purificării, care avea loc la 15 februarie şi reprezenta o ceremonie foarte veche.
3  Erau ceremonii pentru consultarea voinţei zeilor : de obicei se observa zborul păsărilor sau felul în care mănâncă unele păsări.
4  În realitate, se pare că numele e de origine etruscă
.

 Mamertinii1 pierduseră, încă mai de mult ajutorul pe care îl primeau de la cetatea Regium; acum şi propriile lor forţe erau cu totul zdrobite. De aceea, unii s-au îndreptat spre cartaginezi, încredinţându-se acestora atât pe ei înşişi, cât şi cetatea lor. Alţii au trimis solie la romani, ca să le predea Mesina şi să le ceară ajutor, ca unora de care erau legaţi printr-o obârşie comună.
      Multă vreme, romanii au stat la îndoială, părându-li-se curată nesăbuinţă faptul de a veni în ajutorul mamertinilor. Căci, după ce ei supuseseră la o pedeapsă cumplită pe propriii lor concetăţeni, care cu puţină vreme mai înainte îi trădaseră pe locuitorii din Regium2, nu puteau ei acum să-i ajute pe mamertini. Aceştia săvârşiseră o nelegiuire asemănătoare, şi nu numai faţă de cetatea Mesinei, dar şi faţă de Rhegium, iar pentru fapta lor cu greu se putea găsi o dezvinovăţire.
      Și, totuşi, romanii – care cunoşteau toate lucrurile acestea – vedeau cum cartaginezii ajunseseră să stăpânească nu numai o parte a Libiei, dar şi a Iberiei, întinzându-şi stăpânirea asupra tuturor insulelor Mării Sardinice şi Tireniene. Erau foarte îngrijoraţi că, dacă vor pune cartaginezii mina şi pe Sicilia, vor fi pentru ei nişte vecini răi şi greu de suportat – care i-ar înconjura din toate părţile şi care ar însemna o înfricoşătoare ameninţare pentru Italia, în întregul ei. Era vădit lucru că Sicilia avea să fie în curând supusă de cartaginezi, în cazul că romanii nu dau ajutor mamertinilor. Căci – biruind Mesina şi punând stăpânire pe aceasta – cartaginezii trebuiau în scurtă vreme să ocupe Siracuza, întrucât chiar de pe atunci stăpâneau aproape tot ce mai rămăsese din Sicilia.
      Și cum romanii prevedeau aceste lucruri şi credeau că este necesar ca ei să nu părăsească Mesina şi să nu-i lase pe cartaginezi să facă din ea – aş zice – o punte de trecere în Italia, au stat mult timp să chibzuiască la cele ce aveau de făcut.
      Până la urmă, senatul, pentru motivele arătate mai sus, nu a voit să-şi dea încuviinţarea. Căci era de părere că foloasele pe care le-ar aduce sprijinirea mamertinilor n-ar fi mai mari decât nebunia ajutorării lor.
      Dar poporul, copleşit de luptele pe care le purtase mai înainte şi simţind nevoia de a se reface prin orice mijloace – întrucât consulii, pe lângă cele amintite adineauri în legătură cu binele obştesc ce l-ar fi adus războiul, mai făgăduiau, de pe urma lui, vădite şi mari binefaceri pentru fiecare cetăţean în parte, – a hotărât să meargă în ajutorul mamertinilor. Hotărârea mulţimii a fost întărită printr-un plebiscit3, conducător al expediţiei fiind ales unul dintre consuli: Appius Claudius4, pe care poporul roman l-a trimis cu poruncă să-i ajute pe mamertini şi să treacă strâmtoarea la Mesina.
      Mamertinii l-au alungat – în parte înspăimântându-l, în parte înşelându-l pe comandantul cartaginezilor care stăpânea fortăreaţa din cetate – apoi l-au adus înlăuntrul cetăţii pe Appius Claudius şi i-au încredinţat-o acestuia. Iar cartaginezii şi-au răstignit generalul, socotind că printr-o proastă chibzuială şi prin mişelie a părăsit fortăreaţa.
      Cartaginezii veniră cu flota lor în apropierea Capului Pelorias5 – unde se stabilesc – iar cu o armată de pedestraşi ei s-au aşezat lângă aşa-numitul Synes6, începând, cu un greu asediu al Mesinei.
(Polibiu, Istorii, I, 10–11)
 1  Erau nişte mercenari, de fel din Campania, care fuseseră în serviciul regelui Siracuzei. Apoi au cucerit oraşul Mesina şi de acolo prădau pe toţi vecinii. De aceea, Hieron al II-lea, tiranul Siracuzei, a pornit contra lor şi i-a asediat.
      2 O legiune romană, cu soldaţi originari din Campania, s-a revoltat şi a pus stăpânire pe oraşul Rhegium, pe care l-au stăpânit un timp, bucurându-se de sprijinul mamertinilor. În anul 270, însă, romanii au cucerit oraşul lor şi i-a asediat. 
      
3   Plebiscitele erau adunări ale plebeilor a căror hotărâri au devenit cu vremea obligatorii ca şi legile obişnuite votate în comiţiile centuriate.
      
4   Unul dintre consuli, în anul 264 î.Hr.
      
5   Punctul cel mai de răsărit al Siciliei.
      6   O localitate necunoscută, probabil de lângă Mesina.







Sărbătorile romane

   Sărbătorile la romani au un caracter religios, fiind organizate în cinstea unui zeu cu ocazia unor sacrificii religioase. Unele au dăinuit la popoarele latine, deci şi la români, până astăzi. Erau zile libere în care se organizau sacrificii, procesiuni şi ceremonii sacre într-un cadru public sau privat.
      Sărbătorile publice sunt împărţite în:
           ■ conciptivae – în general, aveau legătură cu viaţa agrară şi aveau date mobile;
           ■ stativae – sunt în număr de 61 pe an şi sunt înscrise în calendar la date fixe (exemple: calendele din martie, iunie, octombrie, idele lui Jupiter, nonele din iulie etc.);  
           ■ imperativae – sunt organizate în urma unei întâmplări neprevăzute (ex. un miracol: o ploaie de pietre impunea rugăciuni spuse timp de 9 zile).
      Sărbătorile nu se fac în zilele pare (excepţie fac doar Regifugium – 24 februarie, şi Eccuria – 14 martie) şi nu se organizau imediat una după alta. Sărbătorile militare se derulau în lunile martie şi octombrie, intervalul în care se desfăşurau războaiele.
      Sărbătorile private sunt realizate în momentele importante ale vieţii romanului, atunci când îndeplineşte riturile de trecere (naşterea, majoratul, căsătoria şi înmormântarea). De asemenea, ele sunt organizate şi de grupuri de oameni ce au acelaşi preocupări sau ocupaţii.   

Sărbătorile cele mai importante erau: 
      ■ 1 ianuarie: dedicată zeului Janus sau lui Anna Perrena;
      ■ 11 ianuarie: Juturnalia;
      ■ 15 februarie: Lupercalia, dedicată zeului Faunus (ocrotitorul împotriva lupilor) şi tinereţii lui Romulus – avea o acţiune purificatoare şi fertilizatoare;
      ■ 13–26 februarie: Parentalia (consacrată morţilor) şi Feralia;
      ■ 1 martie: Matronalia – calendele lui Martie, este sărbătoarea mamelor;
      ■ 14 martie: Eccuria – consacrată lui Marte, este deschiderea perioadei în care se purtau războaiele;
      ■ 17 martie: Liberalia – cinstirea lui Liber, ocazie cu care cei tineri îmbrăcau toga virila; echinocţiul de primăvară, sărbătorit timp de 5 zile (Quinquatrus);
      ■ 15 aprilie: Fordicidia – sărbătoarea seminţelor;
      ■ 21 aprilie: Palilia, serbarea întemeierii Romei,
      ■ 25 aprilie: Robigalia – înlăturarea ruginii grâului
      ■ 28 aprilie, 3 mai şi 23 mai: Floralia;
      ■ 9, 11 şi 13 mai: Lemuria – alungarea spiritelor celor morţi venite să-i bântuie pe cei vii;
      ■ 29 mai: Ambarvalia – cu jertfa întreită, suovetaurilia (de porc, berbec şi taur);
      ■ 7 iunie: Vestalia;
      ■ 17 iunie: ludi piscatorii (jocurile pescarilor);
      ■ 7 iulie: Nonae Caprotinae;
      ■ 23 iulie: Neptunalia – cinstirea lui Neptun pentru reţinerea apei în vreme de secetă;
      ■ 9 august: Vinalia rustica;
      ■ 17 august: Portunalia;
      ■ 21 august: Consualia;
      ■ 23 august: Volcanalia – sărbătoarea secerişului şi împotriva incendiilor;
      ■ 27 august: Volturnalia;
      ■ 24 august: sărbătoarea manilor, ca şi la 5 octombrie şi 8 noiembrie, când se dădea la o parte vestita lespede a strămoşilor: lapis manalis;
      ■ 25 august: Opiconsivia – începutul secerişului;
      ■ 11 octombrie: Meditrinalia – are loc culesul viilor
      ■ 15 octombrie: Equus October – încheierea perioadei în care s-au purtat războaiele;
      ■ 19 octombrie: Armilustrium – are loc purificarea armelor purtate în războaie;
      ■ 15 decembrie: a doua Consualia;
      ■ 17–23 decembrie: Saturnalia – marchează solstiţiul de iarnă;
      ■ 19 decembrie: Opalia – încheierea anului agricol.
      Alte sărbători, precum Compitalia (cinstirea zeilor ce protejează la răscrucea drumurilor), aveau o dată mobilă.

Religia romana

RELIGIA ROMANA 

Statul roman, deşi a apărut în istorie destul de târziu, cu mult în urma unor state din Orientul antic şi a unor cetăţi greceşti vestite prin civilizaţia lor, a reuşit totuşi să devină într-un timp relativ scurt cea mai mare putere din lumea antică.
      Roma devine şi centrul vieţii sociale şi religioase al unui vast imperiu şi al unei limbi – latina – care a reuşit să înlocuiască limbile vechi ale multor popoare ce şi-au găsit a doua patrie în spaţiul european.
      De la firavele expresii de religiozitate ale micului, ţinut Latium, concretizate la Roma în câteva sanctuare, s-a ajuns la construirea unor temple impozante, măreţe, durabile şi maiestuoase, în care spiritul practic al romanilor s-a împletit armonios cu înclinaţia spre mister a popoarelor supuse. Se poate vorbi, de aceea, despre o sinteză specific romană a vechii religiozităţi mediteraneene, din Spania până în Siria şi din ţinuturile Scoţiei până la izvoarele Nilului.
      Religia în viaţa romanilor condiţionează fiecare moment al existenţei. Este punctul de plecare al organizării sociale şi politice ale oraşului. Latinescul religio semnifică atenţia pe care o acordă romanii faţă de voinţa zeilor, care se revelează prin sentinţele lor (fatum), care arată calea şi direcţia ce trebuie urmată de credincioşi. Neglijarea voinţelor zeilor (negligentia), nerespectarea fidelă a actelor religioase duce la perturbarea existenţei. Romanii stabileau cu divinităţile un fel de contact personal prin care omul îi consultă pe zei înainte de a face ceva pentru a primi aprobarea acestora. În schimb, zeii trebuie să asigure protecţia omului şi să-i asigure reuşita.
      Dacă acestea sunt realizate viaţa omului este guvernată de pax deorum (pacea zeilor), o stare de siguranţă ce-i insuflă curaj şi forţă în viaţă. Însă această stare este precară, deoarece zeii care nu sunt buni le ameninţă continuu echilibrul fragil al existenţei.
      Primele exprimări religioase manifestate prin încercări de explorare a fenomenelor naturii (tunet, fulger, ploaie) s-au făcut în paleoliticul superior. Oamenii plecaţi la vânătoare au încercat prin totemuri să se investească cu puteri supranaturale. Când omul începe să practice agricultura apar religiile legate de apariţia vegetaţiei. Aceasta este ciclică, în funcţie de anotimp. Divinităţile sunt feminine.
      Migraţia popoarelor indo-europene (civilizaţia bronzului) conduce la apariţia primelor divinităţilor masculine. Atributele divinităţilor masculine se leagă de cer, iar cele feminine de pământ. Aceste popoare aduc o serie de culte de peste tot, care se suprapun peste fondul din neolitic. Populaţia autohtonă – siculii – au o divinitate numită Pales şi o sărbătoare Palelia, tipică pentru Italia.
      Romanii au împrumutat de la vecinii lor etruscii o mulţime de denumiri de zei şi de formule sacre, ba chiar şi cărţile lor sfinte, pe care le-au tradus în limba latină. Chiar dacă aceste cărţi s-au pierdut, ici şi colo se mai păstrează spiritul lor în operele unor scriitori latini, antici şi creştini. Un alt mod de a cunoaşte spiritul religiozităţii romane îl constituie studierea inscripţiilor, a riturilor funerare, a statuilor şi a multor altor vestigii religioase. A doua influenţă importantă asupra religiei romane este religia greacă de la care romanii au preluat toate cele 12 divinităţi. Pe unele nu le-au schimbat – ex. Esculap (zeul medicinii).
      Izvoarele literare care ne permit cunoaşterea religiei romanilor sunt: De re rustica, scrisă de Cato (234–149 î.Hr.), unde se păstrează rituri şi formule magice şi religioase;Antiquitatum romanorum, humanorum et divinorum libri XLI şi De re rustica, ale lui Terentius Varro (sec. II–I î.Hr.); De natura deorum a lui Cicero (106–43 î.Hr.) şi De finibusDe divinatione şi De legibus ale aceluiaşi, Aeneida lui VergiliusPoemul naturii scris de LucretiusDe civitate Dei Fericitului AugustinSaturnalia luiMacrobius şi alte lucrări vechi romane şi creştine.
      Pentru cunoaşterea unor aspecte ale religiei romanilor un ajutor ni-l oferă şi monedele, statuile, basoreliefurile şi picturile romane, altarele şi alte vestigii care au rezistat timpului.




TEMPLUL ROMAN

Romanii nu au simţit niciodată necesitatea unui locaş de cult pentru a-şi manifesta evlavia. Latinescul templum semnifica la început un spaţiu delimitat în aer sau pe pământ de un augur cu un bastonaş sacru (lituus). Orientarea acestui spaţiu sacru trebuia să fie spre est-vest („in-augurat”), rolul său fiind de observare a auspiciilor.
      Primele locuri sacre ce se găseau în natură (pădure, izvor, munte ş.a.) foloseau ca altare o moviliţă din iarbă unde se puneau ofrandele aduse divinităţilor.
      Primele templele romane au imitat în construcţia lor pe cele etrusce (de obicei pătrate), apoi pe cele greceşti (de formă dreptunghiulară). Astfel, este templul ridicat de etrusci pe Capitoliu, dedicat triadei capitolineJupiterJuno, Minerva, sau templul dedicat zeului războiului, Marte, amplasat în Câmpul lui Marte. Alt exemplu, este templul lui Hercule construit la poalele Palatinului.
      La Roma s-au ridicat şi temple în formă circulară, ca de pildă cel dedicat zeiţei Vesta din Forum, sau micul templu dinForum boariumJunona Sospita avea două temple în Roma, iar templul ei din Lanuvium era păzit de un şarpe. Dacă o fecioară aducea ofrandă şarpelui şi acesta o primea, era semn că fecioara se va căsători în curând şi va avea copii. În caz că nu primea ofranda, însemna că va urma un an de sterilitate. Un alt templu al Junonei Lucina s-a clădit pe Esquilin în anul 753 î.Hr.
      Temple ridicate în cinstea zeilor, ce satisfăceau nevoile religioase ale romanilor, se găseau peste tot. În acest scop erau folosite şi boschete sfinte, locuri retrase, grote sacre (lucus). Templele mai mici se numeau aedicula.





PREOTII ROMANI

  Funcţiile preoţeşti au fost la început cumulate cu cele ale autorităţii civile, deoarece însăşi autoritatea civilă îşi întemeia puterea pe voinţa sacră, pe voinţa zeilor. Religia romană este o religie de stat. Magistraţii supraveghează actele religioase. Ritualul este îndeplinit de preoţi ca reprezentanţi ai statului şi care sunt, în unele cazuri, aleşi pe o perioadă determinată sau sunt cooptaţi, ori aleşi.    
      Se afirmă că la Roma a existat de timpuriu un rex (conducător), cu funcţii sacerdotale variate.
      Dar odată cu instaurarea republicii, funcţiile sacerdotale au fost distribuite unor persoane anume, între care există un fel de şef, un rex sacrorum, având o consoartă,regina sacrorumRex sacrorum se îngrijea de cultul lui Janus. Fiind singurul preot numit pe viaţă, el nu avea voie să aibă alte funcţii politice. După el veneau în ordine treiflamines majores – flamen Dialis (pentru cultul lui Jupiter), flamen Martialis (pentru cultul lui Marte) şi flamen Quirinalis (pentru cultul lui Quirinus).
      Urma apoi un Pontifex Maximus (supraveghetorul vestalelor), după care veneau doisprezece flamines minores, fiecare fiind răspunzător pentru cultul câte unui zeu.

      Diverse colegii sacerdotale îndeplineau funcţiile de cult, după cum urmează: pontifices (fiind sub conducerea unui Pontifex Maximus), augurii (însărcinaţi cu observarea şi interpretarea semnelor divine relevate din zborul păsărilor – auspicia), feţialii (conduşi de Pater Patratus), observau dacă declararea războiului şi încheierea păcii se făcea după ius divinum (dreptul divin), decemviri sacris faciundis (mai apoi quindecemviri) cei care păstrau şi consultau cărţile sibiline.
      Aşa-numiţii sodalitates participau de asemenea la cult. Dintre aceştia se distingeau lupercii şi salii asociaţi cultului lui Marte. Mai existau şi fratres arvales, care-l invocau pe zeul Marte, dar dansau în cinstea zeiţei Dea Dia, divinitate agrară, şi sacrificau în onoarea ei.
      O categorie preoţească specială o constituiau vestalele, preotese ale zeiţei Vesta. Acestea erau în număr de şase şi conduse de Marea Vestală. Proveneau din familii nobile. Primeau o educaţie deosebită, de la vârsta de 10 ani. Slujeau timp de 30 de ani (10 ani de pregătire, 10 ani practicării atribuţiilor şi 10 ani erau instructoare pentru viitoarele vestale). La vârsta de 40 de ani ieşeau din ordin şi se puteau căsători. Călcarea votului castităţii se pedepsea cu moartea. Funcţia lor principală consta în întreţinerea focului sacru al oraşului ce nu avea voie să se stingă niciodată. Dacă se întâlneau pe cale cu un condamnat la moarte, acela era graţiat.



DIVINITĂȚI

 Numărul zeilor romani este de ordinul miilor. La începutul istoriei Romei erau adorate divinităţi tainice, ale căror nume nu se rosteau. Puterea extraordinară a fiecărui zeu, numen dei, se implica în viaţa oamenilor şi în natură, ca o forţă sobră, miloasă dar şi răzbunătoare. Aceasta protejează fiecare act al vieţii, de la naştere până la moarte.
      Sunt dedicate zeilor plante sacre (stejarul şi laurul), păsări sfinte (vulturul şi ciocănitoarea) şianimale sfinte (lupul, şi, mai ales, lupoaica, vulpea şi scroafa prolifică cu 30 de purcei).
      Spre deosebire de religia greacă unde zeii domnesc, statuile romane îi reprezintă ca fiind mult binevoitori faţă de adoraţia credincioşilor. Lor romanii le datorau belşugul, puterea, norocul, vitejia, tandreţea, puritatea virginală, castitatea familiei, căldura căminului, siguranţa şi liniştea patriei, lumina zilei, odihna, înţelepciunea şi mai cu seamă dreptatea.
      Triada importantă de la greci Zeus, Hera şi Atena se transformă în Jupiter, Marte şi Quirinus, care tronează de pe Capitoliu. Ulterior, în perioada Republicii este venerată trinitatea divinăJupiterJunona şi Minerva de origine etruscă.
      Terentius Varro (sec. II–I î.Hr.) în Antiquitatum romanorum, humanorum et divinorum libri XLI a realizat o listă sau un catalog al zeilor, cu atributele lor folositoare oamenilor. El împarte divinităţile în trei categorii:
      ■ dii certi (zeii determinanţi) – competenţa lor se rezumă la o singură funcţie indicată şi de numele zeului. Divinităţile îi protejează pe oameni pe tot timpul vieţii, rolul lor fiind bine precizat: Educa îl învaţă pe copil să mănânce, Potina să bea apă, mireasa este condusă la altar de DomidicusDomitius asistă la instalarea ei, Virginiensis participă la desfacerea cingătorii soţiei ş.a.
      ■ dii incerti (zeii nedeterminaţi) – au diverse roluri cu caracter general. Sunt zeităţi ai vieţii particulare: lares, manespenates sau eroi precum Acca Larentia.
      ■ dii praecipui atque selecti – reprezintă principalii zei: Jupiter, Ianus, Saturn, Apollo, Marte, Genius, Neptun, Vulcan, Diana, Luna, Venus, Vesta, Sol, Liber, Iunona, Ceres, Minerva, Tellus   
      Divinităţile străine sunt adoptate prin evocatio – o rugă către zeii unui alt oraş ca să părăsească lăcaşul lor de cult şi să se mute la Roma. Introducerea de culte se realizează cu ajutorul interpretatio Romana. Astfel, pătrunde cultul lui Cybela din Frigia (205 î.Hr.), preluat de romani sub denumirea de Magna Mater (Marea Mamă). În timpul imperiului se impune adoraţia veneraţia faţă de împărat, care întruchipează statul, şi cultele bazate pe mistere, precum Attis şi Mithras.

vineri, 30 ianuarie 2015

Rămășițe ale culturii romane...

          În urma dezmembrării Imperiului Roman, au rămas construcții clasice ,realizate de romani,de exemplu :
1.Coloseumul din Roma - Simbol al orasului si al puterii Imperiului Roman

Coloseumul este probabil cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman. Cunoscut initial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Coloseumul era cea mai mare cladire a epocii. Structura monumentala este astazi o ruina, dar chiar si asa este un obiectiv turistic foarte frumos si impozant.
Imparatul Vespasian, primul din dinastia Flaviana, a inceput constructia Coloseumului in anul 72 d. Ch. Constructia a fost terminata in anul 80 d.Ch. la un an dupa moartea lui Vespasian. Imensul amfiteatru a fost construit pe suprafata unui lac artificial, ce facea parte dintr-un parc urias construit din porunca lui Nero, in centrul Romei care includea si Casa de Aur (Domus Aurea) precum si statuia lui Colossus – o imensa statuie a lui Nero care da si numele actual al cladirii.
     
    
 2.Forumul roman
Forumul/Forul roman a  fost un forum al orașului Roma, în jurul zonei centrale a orașului vechi, situat între Dealul Capitolului și Dealul Palatinilor și unde aveau loc activități de comerț, afaceri,religie și administrarea justiției. După cercetarea sedimentelor a reieșit că o parte din forum era deja construit în primele zile ale Republicii.


3.Columna lui Traian

 Columna lui Traian este un monument antic din Roma construit din ordinul împăratului Traian, pentru comemorarea victoriei sale în Dacia, care s-a păstrat până în zilele noastre. Monumentul se află în Forul lui Traian, în imediata apropiere - la nord - de Forul roman. Terminată în 113, columna are exteriorul prevăzut cu un faimos basorelief sculptat, în formă de spirală, care reproduce artistic sub o formă epică războaiele dintre romani și daci purtate de Traian pentru cucerirea Daciei.

4.Tropaeum Traiani
 Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman în Adamclisi, județul Constanța, ridicat în cinstea împăratului roman Traian între anii106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr.

5.Arcul de triumf al lui Constantin


Senatul a ridicat, cu slugărnicie, arcul de triumf pentru a comemora victoria lui Constantin asupra lui Maxentius, la Podul Milvius, în ziua de 28 octombrie 312 î.Hr.

Romanizare.Consecințe

               În urma cuceririlor facut de romani,popoarele puse sub stăpânirea acestora au asimilat limba,cultura,tradițiile și obiceiurile latinești,proces numit romanizare.
Astfel,caracterul latin se află la baza multor limbi europene,iar pe teritoriile câștigate de romani se pot regasi rămășițe ale acestei culturi.
Consecințe:

  1. Formarea unor noi limbi,numite romanice

             EXEMPLE:
  • franceză(44%)
  • italiană(12%) 
  • portugheză(31%)
  • română(23.5%) 
  • spaniolă(20%)
    2.Răspândirea religiei

    3.Transformarea regiunii ocupate în provincie romană
             EXEMPLU:       Dacia

    4.Însușirea tradițiilor și obiceiurilor latinești

Poporul roman, vizualizat în anumite perioade de timp

        Poporul roman a cunoscut mai multe forme de organizare politică:

1.REGATUL ROMAN (753 î.Hr.-510 î.Hr.)

Capitală: Roma

   















AnEveniment/domnie
753-716 î.Hr.Fondarea Romei. Domnia lui Romulus. Răpirea sabinelor.0 Lupa Capitolina (2).JPG
715-673 î.Hr.Numa Pompilius introduce cultul Vestei.Numa Pompilius.jpg
673-642 î.Hr.Tullius Hostilius distruge Alba Longa.Tulius-Hostilius.jpg
655 î.Hr.Demaratos migrează din Corint in Etruria.
642-617 î.Hr.Ancus Marcius extinde puterea Romei asupra coasteiAncus-Martius.jpg
616-579 î.Hr.Tarquinius Priscus asanează "Forum-ul".Tarquinius-Priscus.jpg
578-535 î.Hr.Servius Tullius impune reforme, încheie un tratat cu latinii și construiește Templul Dianei pe Aventin.Servius by Rouille.jpg
535 î.Hr.Etruscii și cartaginezii îi inving pe foceeni la Alalia.
534-510 î.Hr.Tarquinius Superbus construiește templul capitolin si incheie tratatul cu Gabii. Teritoriul roman se extinde la circa 560 km2Tarquinius-Superbus.jpg
524 î.Hr.Etruscii sunt invinsi la Cumae de catre Aristodemos
509 î.Hr.Tarquinius Superbus este inlaturat. Primii doi magistrati (consuli) sunt ales si guverneaza Roma. Templul Capitolin este inagurat. Roma incheie tratat cu CartaginaVouet, Simon - Lucretia And Tarquin.jpg


2.REPUBLICA ROMANĂ(510 î.Hr.-27 î.Hr.)
AnEvent
508 î.Hr.Razboiul cu Porsenna si ocuparea RomeiMucius Scaevola vor Porsenna Rubens van Dyck.jpg
506 î.Hr.Latinii si Aristodemos din Cumae il infrang pe fiul lui Porsenna la Aricia
504 î.Hr.Stramutarea Claudiilor la Roma
501 î.Hr.Este numit primul dictator
496 î.Hr.Batalia de la Lacul Regillus intre Roma si Ligaa Latina. Sunt introduse cultele lui Liber, Libera si CeresBattleOfLakeRegillus.jpg
495 î.Hr.Este fondata colonia latina de la Signia001 Segni.jpg
494 î.Hr.Plebeii isi afirma drepturile si desfasoara prima secesiune. Este fondata colonia latina de la Velitrae
493 î.Hr.Spurius Cassius incheie tratat cu latiniiSecessio plebis.JPG
492 î.Hr.Granele sunt importate de la Cumae. Este fondata colonia latina de la NorbaNorma, Eingang mit Zyklopensteinen.jpg
491 î.Hr.Invazia lui CoriolanusCoriolanus.jpg
486 î.Hr.Spurius Cassius propune legea agrara. Roma incheie tratatul cu hernicii. Razboi cu equii si volsciiSpurius Cassius Vecillinus.jpg
482-474 î.Hr.Razboiul cu VeiiEtruscan warrior near Viterbe Italy circa 500 BCE.jpg
479 î.Hr.Batalia de la Cremera
474 î.Hr.Etruscii sunt infranti la Cumae de catre Hieron al Siracuzei
471 î.Hr.Lex Publilia Voleronis: sunt recunoscute Concilium Plebis si Tribunii
469 î.Hr.Numarul tribunilor creste la zece
458 î.Hr.Muncius este infrant de equii la Muntele Algidus, armata romana este salvata de CincinnatusCincinato abandona el arado para dictar leyes a Roma, c.1806 de Juan Antonio Ribera.jpg
456 î.Hr.Lex Icilia de Aventino publicando
451-450 î.Hr.Decemviri legibus scribundis. Este expusa Legea celor XII table in for
449 î.Hr.A doua secesiune a plebeilor. Legile Valerius-Horatius sunt emise. Sunt definite drepturile tribunilor
447 î.Hr.Chestorii sunt alesi de popor. Se constituie Comitia Tributa Populi
445 î.Hr.Lex Canuleia: sunt permise casatoriile dintre plebei si patricieni. Tribunii militari cu puteri consulare inlocuiesc consulii
444 î.Hr.Tratatul cu Ardea
443 î.Hr.Instituirea censurii
442 î.Hr.Este fondata colonia latina de la Ardea
439 î.Hr.Minucius a distribuit cereale la Roma
433 î.Hr.Este construit templul lui ApolloRomaTempioApolloSosiano.JPG
431 î.Hr.Equii sunt invinsi decisiv la Mons Algidus
428-425 î.Hr.Roma a cucerit garnizoana Fidenae
421 î.Hr.Numarul censorilor creste la patru. Este permis accesul plebeilor la functia de censor
418 î.Hr.Este fondata colonia latina de la Labici
409 î.Hr.Sunt alesi trei chestori plebei
406 î.Hr.Tarracina este ocupata
404 î.Hr.Colonia Velitrae obtine o garnizoanaVelletri.JPG
AnEvent
399 î.Hr.Este decretat lectisternium
396 î.Hr.Se introduce solda militara. Orasul Veii este cucerit dupa zece ani de asediu. Se incheie pacea cu volscii
393 î.Hr.Colonia latina de la Circeii este fondata. Este fondata colonia latina de la Sutrium
390 î.Hr.Batalia de la Allia. Romanii sunt infranti de gali.Equii sunt invinsi la BolaEvariste-Vital Luminais - Gaulois en vue de Rome.jpg
388 î.Hr.Sunt create patru triburi rustice in Ager Veiens
387 î.Hr.Galii jefuiesc si incendiaza RomaPaul Jamin - Le Brenn et sa part de butin 1893.jpg
386-385 î.Hr.Latinii, volscii si hernicii sunt invinsi de romani
385 î.Hr.Colonia latina de la SatricumSatricum 1983.jpg
383 î.Hr.Colonia latina de la NepeteCentrostorico-nepi.jpg
382 î.Hr.Colonia latina de la Setia
381 î.Hr.Tusculum este cucerit
378 î.Hr.Zidurile serviene sunt construite
377 î.Hr.Latinii sunt infranti dupa ce ocupa Satricum. Licinius si Sextius incep revolta
367 î.Hr.Legile lui Licinius si Sextius sunt emise. Este restabilit regimul celor doi consuli. Sunt creati doi edili curuli
366 î.Hr.Este ales primul consul plebeu. Se infiinteaza pretura. Edilii curuli sunt patricieni si plebei
361 î.Hr.Romanii ocupa Ferentinum
359 î.Hr.Revolta orasului Tarquinii
358 î.Hr.Hernicii sunt reprimiti in alianta. Tratatul cu latinii este reinnoit. Sunt create doua noi triburi
357 î.Hr.Este impusa taxa pentru dezrobire. Este fixata rata maxima a dobanzii. Orasul Falerii se revolta. Galii ataca Latium.
356 î.Hr.Primul dictator plebeu
354 î.Hr.Roma se aliaza cu samnitii
353 î.Hr.Orasul Caere este infrant. Drepturi cetatenesti partiale.
352 î.Hr.Sunt numiti quinqueviri mensari care sa ajute debitorii aflati in dificultate
351 î.Hr.Primul censor plebeu. Orasele Tarquinii si Falerii sunt cucerite.
349 î.Hr.Atacurile galilor inceteaza.
348-346 î.Hr.Tratatul dintre Cartagina si Roma este reinnoit. Antium si Satricum sunt invinse
343 î.Hr.Falerii incheie alianta permanenta. Latini ataca Paeligni.
343-341 î.Hr.Primul razboi samnitSamnite soldiers from a tomb frieze in Nola 4th century BCE.jpg
342 î.Hr.Revolta in armata si secesiune. Leges Genuciae. Romanii ii inving pe samniti in batalia de la Mons Gaurus
340-338 î.Hr.Razboiul cu latinii
330 î.Hr.Leges Pubiliae
338 î.Hr.Liga Latina este dizolvata. Multe orase dobandesc drepturi cetatenesti depline sau partiale. Este fondata colonie romana la Antium. Velitrae i se confisca portiune de pamantAnzio.JPG
337 î.Hr.Primul pretor plebeu
334 î.Hr.Colonia latina de la CalesSNGCop 322.jpg
332 î.Hr.Sunt create doua noi triburi in Latium (fiind 29). Tratatul Romei cu Tarentum
332-331 î.Hr.Armistitiul dintre Roma si senoni
329 î.Hr.Privernum este cucerit. Este fondata colonia romana de la TaracinaTerracina-vista01.jpg
328 î.Hr.Colonia romana de la Fregellae
327 î.Hr.Al doilea razboi samnit. Neapolis este capturat
324 î.Hr.Proroatio imperii. Lex Poetilia privind datoriile. Alianta Romei cu Neapolis, Nuceria si Apulia
321 î.Hr.Armata romana este infranta de samniti la Furcile Caudine. Roma cedeaza FregellaeBattle of the Caudine Forks.jpg
318 î.Hr.Sunt create alte doia noi triburi in Campania. Roma se aliaza cu Teanum si Camusium. Prefectii romani trimsi la Capua si Cumae
316 î.Hr.Este reluat razboiul cu samnitii
315 î.Hr.Luceria este ocupata. Samnitii castiga la Lautulae. Capua trece de partea samnitilor
314 î.Hr.Victoria romanilor de la Taracina. Capua este recastigata. Este fondata colonia romana la Luceria
313 î.Hr.Fregellae si Sora sunt redobandite. Sunt fondate colonii la Suessa, Aurunca, Pontia, Saticula si Interamna
312 î.Hr.Censura lui Appius Claudius. Incepe constructia la Via Appia si Aqua AppiaVia appia.jpg
311 î.Hr.Sunt numiti duoviri navales
310 î.Hr.Romanii au inaintat in Etruria si inchei tratate cu Cortona, Perusia si Arretium
308 î.Hr.Este reinnoita alianta cu Tarquinii
307 î.Hr.Hernicii se revolta
306 î.Hr.Anagnia este asediata. Tratatul Philinus cu Cartagina
304 î.Hr.Reforma lui Appius Claudius este anulata. Flavius face cunoscute legis actiones. Equii sunt infranti. Razboiul cu samnitii ia sfarsit. Alianta cu marsii, pelignii , marrucini si frentanii.
303 î.Hr.Sunt fondate coloniile latine de la Alba Fucens si Sora. Sunt emise drepturi cetatenesti pentru Arpinium. Este construit templul lui Salus la Roma
302 î.Hr.Romanii inchei alianta cu vestinii
300 î.Hr.Lex Valeria cu provocatione. Lex Ogulnia permite accesul plebeilor in colegiile preotesti.

Secolul al III-lea î.Hr.[modificare | modificare sursă]

AnEvent
299 î.Hr.Apar doua noi triburi: Aniensis si Terentina (in total 35). Este fondata colonia latina de la Narnia
298 î.Hr.Este fondata colonia latina de la Carseoli. Alianta cu picenii. Galii patrund in teritoriul roman
298-290 î.Hr.Al Treilea Razboi Samnit[[File:Ancient bronze greek helmet -South Italy.jpg
298 î.Hr.Romanii cuceresc Bovianum si Aufidena. Samnitii patrund in Ager Falernus. Sunt create coloniile romane de la Minturnae si Sinuessa
295 î.Hr.Victoria romanilor de la Sentinum asupra galiilor, samnitilor si umbrilor
294 î.Hr.Tratat cu Volsinii, Perusia si Arretium. Samnitii castiga la Luceri
293 î.Hr.Se introduce cultul lui Aesculapius. Lex Maenia este emisa. Romanii inving samnitii la Aquilonia
292 î.Hr.Romanii redobandesc Falerii
291 î.Hr.Venusia este asediata si transformata in colonie romanaVenosa.jpg
290 î.Hr.Razboiul samnit se incheie. Sabinilor li se acorda drepturi cetatenesti partiale
289 î.Hr.Monetarie si triumviri monetales la Roma. Este creata colonia de la Hadria
287 î.Hr.Lex Hortensia legifereaza Plebiscita
284 î.Hr.Revolta volscior si Volsinii. Senonii sunt alungati din Ager Gallicus. Este creata colonia romana la Sena
283 î.Hr.Boii sunt infranti la Lacul Vadimo.
282 î.Hr.Garnizoanele rmane sunt trimise la Thurii, Rhegium si Locri. Flota romana este atacata de tarentini.
281 î.Hr.Este trimisa solie roman la Tarentum
280 î.Hr.Alianta cu Vulcii, Tarquinii si orase etrusce. Pyhrrus debarca in Italia si invinge romanii la HeracleaPyrrhus.JPG
279 î.Hr.Batalia de la AsculumPyrrhus and his Elephants.gif
278 î.Hr.Tratatul dintre Cartagina si Roma. Pyhrrus paraseste Italia si se duce in Sicilia
275 î.Hr.Pyhrrus se intoarce in Italia si este invins in Batalia de la Malventum. Pleaca din Italia in 272 î.Hr.
273 î.Hr.Sunt fondate coloniile latine de la Paestum si Cosa. Amicitia romana cu Egiptul
272 î.Hr.Livius Andronicus se indreapta spre Roma. Este terminat Apeductul Anio Vetus. Alianta cu Velia. Heraclea, Thurii, Metapontum si Tarentum capituleaza.
270 î.Hr.Rhegium este ocupat
269 î.Hr.Primele monede de argint batute la Roma. Revolta picenilorCrawford 13-1 Obverse.jpg
268 î.Hr.Picenii sunt invinsi, lor si sabinilor li se acorda drepturi cetatenesti . Sunt fondate coloniile latine de la Beneventum si Ariminum
267 î.Hr.Razboiul cu salentinii. Brundisium este ocupat de romani
266 î.Hr.Apulia si Messapia sunt obligate sa incheie alianta
264 î.Hr.Incepe Primul Razboi Punic. Au loc primele lupte cu gladiatori la Roma. Este fondata colonia romana de la Firmum si Volsinii este ocupat. Romanii se aliaza cu mamertinii. Armata romana este trimisa in Sicilia
263 î.Hr.Este creata colonia de la Aesernia. Hieron se aliaza cu Roma
262 î.Hr.Agrigentum este cucerit de romani
261-260 î.Hr.Romnaii construiesc prima flota
260 î.Hr.Victoria navala de la Mylae obtinuta de DuiliusSambuke-gelo4.jpg
259 î.Hr.Romanii ocupa Corsica
257 î.Hr.Victoria navala de la Tyndaris
256 î.Hr.Victoria navala de la Ecnomus. Regulus debarca in Africa
255 î.Hr.Regulus este invins de cartaginezii condusi de Xantippos. Victoria navala de la Capul Hermaeum. Flota romana este distrusa la Pachynus.
254 î.Hr.Romanii ocupa Palermo
253 î.Hr.Este distrusa flota romana la Palinurus
250 î.Hr.Victoria de la Panormus. Romanii asediaza Lilybaeum
249 î.Hr.Claudius este infrant la Drepana, iar flota de transport este distrusa
247 î.Hr.Hamilcar Barca incepe ofensiva cartagineza in vestul Siciliei
244 î.Hr.Este fondata colonia de la Brundisium
243 î.Hr.Flota romana este refacuta din imprumuturi voluntare
242 î.Hr.Este instituita magistratura pretor peregrinus
241 î.Hr.Romanii obtin victoria din largul Insulelor Aegates. Romanii ocupa Sicilia. Falerii este recucerit. Este fondata colonia de la Spoletium. Apar doua noi triburi la Picenum. Se reformeaza Comitia Centuriata
241-238 î.Hr.Revolta mercenarilor impotriva Cartaginei
238-225 î.Hr.Romanii ocupa Sardinia si Corsica
238-230 î.Hr.Romanii conduc campanii impotriva ligurilor
237 î.Hr.Hamilcar se indreapta spre Spania
236 î.Hr.Prima piesa a lui Naevius are loc. Galii patrund in nordul Italiei
235-234 î.Hr.Este inchis templul lui Ianus
232 î.Hr.Flaminius distribuie Ager Gallicus
231 î.Hr.Hasrubal il succede pe Hamilcar in Spania
229-228 î.Hr.Primul razboi iliric.
228 î.Hr.Sunt trimisi romani la Atena si Corint. Numarul pretorilor creste la patru. Sicilia si Sardinia sunt guvernate de pretori
226 î.Hr.Tratatul Ebrului intre Roma si Cartagina
225 î.Hr.Galii castiga batalia de la Telamon
223 î.Hr.Flaminius ii invinge pe insubri
222 î.Hr.Batalia de la Clastidium. Insubrii capituleaza
221-220 î.Hr.Frontiera de nord-est este securizata pana la Alpii Iulieni
221 î.Hr.Hannibal il succede pe Hasdrubal. Sagentum cere sprijin Romei
220 î.Hr.Censura lui Flaminius: se construieste Via Flaminia
219 î.Hr.Al doilea Razboi Iliric: Demetrius este infrant. Hannibal asediaza si ocupa Saguntum
218 î.Hr.Este emisa Lex Claudia. Colonii latine la Placentia si Cremona. Hannibal ajunge in nordul Italiei. Ii invinge pe romani la Ticinus si TrebiaHannibal3.jpg
217 î.Hr.Hannibal ii invinge pe romani la Lacul Trasimane. Victoria navala de la gurile Ebrului
216 î.Hr.Batalia de la Cannae: romanii sunt infranti. Au loc revolte in centrul Italiei si in Capua
215 î.Hr.Tributul este dublat, Hannibal stationeaza in sudul Italiei. Se aliaza cu Syracuza si Macedonia. Hasdrubal este invins la Dertosa
214-213 î.Hr.Izbucneste primul razboi macedonean. Hannibal ocupa Tarentum. Romanii asediaza Siracuza
212 î.Hr.Capua este asediata. Sunt introduse Ludi Apollinares
211 î.Hr.Alianta romanilor cu Etolia. Hannibal se indreapta spre Roma. Capua si Siracuza sunt cucerite. Scipionii sunt infranti in Spania
210 î.Hr.Agrigentum este cucerit. Scipio debarca in Spania
209 î.Hr.Tarentum este recucerit. Cartago Nova este cucerita de romani
208 î.Hr.Batalia de la Baecula
207 î.Hr.Hasdrubal este invins la Metaurus.
206 î.Hr.Batalia de la Ilipa. Spania este cucerita. Etolienii incheie pace cu Filip.
205 î.Hr.Scipio debarca in Sicilia. Se incheie pacea de la Phoenice
204 î.Hr.Ennius este adus la Roma. Cultul zeitei Cybele este adus din Asia Mica. Scipio debarca in Africa
203 î.Hr.Scipio il infrange pe Syphax si castiga batalia de la Campi Magni. Hannibal este rechemat la Cartagina. Mago este invins in Galia
202 î.Hr.Filip si Antiochos inchei un pact. Romanii nu dau curs ajutorului solicitat de etolieni. Scipio il invinge pe Hannibal la Zama.Arista romano, battaglia di zama, 1570-1600 ca 01.JPG
201 î.Hr.Este incheiata pacea cu Cartagina care devine stat clientelar. Masinissa este regele Numidiei Mari. Attalos si Rhodos cer sprijin Romei impotriva lui Filip.
200 î.Hr.Incepe cel de-al doilea razboi macedonean. Armata romana este trimisa in Grecia.

Secolul al II-lea î.Hr.[modificare | modificare sursă]

AnEvent
199 î.Hr.Lex Porcia.
198 î.Hr.Victoria lui Flaminius la Aous. Liga Aheeana se alatura Romei
197 î.Hr.Numarul pretorilor creste la sase. Spania este organizata in doua provincii. Filip este infrant la Kynoskephalai. Turdetanii se revolta in Spania. Antiochos ocupa Efesul
196 î.Hr.Insubrii sunt infranti de Marcellus. Proclamatia lui Flaminius la Corint.
195 î.Hr.Lex Porcia si Lex Oppia sunt abrogate. Hannibal se refugiaza la curtea lui Antiochos. Masinissa incepe incursiuni in Cartagina.
194 î.Hr.Sunt fondate colonii romane la Volturnum, Liternum, Puteoli, Salernum, Sipontum, Templsa, Crotona si Bruxentum. Lusitanii sunt invinsi. Romanii parasesc Grecia
193 î.Hr.Colonia romana la Thurii Copia
192 î.Hr.Colonia latina la Vibo Valentia. Razboiul impotriva lui Antiochos care debarca in Grecia
191 î.Hr.Lex Acilia. Boii sunt invisi de Scipio Nasica. Antiochos este invins la Termopile, se retrage din Asia Mica. Razboi in Aetolia. Flota lui Antiochos este invinsa la Corcycus.
190 î.Hr.Antiochos este invins la Magnesia
189 î.Hr.Ambracia este cucerita. Locuitorii Campaniei primesc cetatenia. Colonia romana este fondata la Bononia.
188 î.Hr.Tratatul de la Apamea. Colonizarea Asiei
187 î.Hr.Sunt construite Via Aemilia si Via Flaminia.
181 î.Hr.Lex Baebia si Lex Orchia sunt emise.
180-179 î.Hr.Razboiul cu celtiberii. Lex Villia Annalis
178-177 î.Hr.Expeditie impotriva istrilor.Anexarea Istriei. Cucerirea Sardiniei.
172 î.Hr.Doi consuli plebei in functie
172 î.Hr.Cel de-al treilea razboi macedonean izbucnit de Perseus
169 î.Hr.Lex Voconia. Libertii sunt inclusi intr-un trib urban. Conflict dintre Senat si Equites.
168 î.Hr.Perseus este infrant la Pydna.
161 î.Hr.Lex Fannia
159 î.Hr.Legea impotriva mitei
157-155 î.Hr.Campanie in Dalmatia si Pannonia
154 î.Hr.Ligurii sunt invinsi
154-151 î.Hr.Razboiul lusitan
153-151 î.Hr.Al doilea razboi celtiber
149-146 î.Hr.Al treilea razboi punic
149 î.Hr.Revolta lui Andriskos in Macedonia
147 î.Hr.Viriathus iese invingator in Spania. Macedonia devine provincie romana
146 î.Hr.Distrugerea Cartaginei. Distrugerea Corintului. Africa devine provincie romana
143-133 î.Hr.Al treilea razboi celtiber sau Razboiul Numantiei
139 î.Hr.Lex Gabinia-scrutinul electoral. Viriathus este ucis.
137 î.Hr.Lex Cassia-scrutinul in instantele judecatoresti
135-132 î.Hr.Razboiul sclavilor din Sicilia
133 î.Hr.Tribunatul lui Tiberius Gracchus-legea agrara. Pergamul este lasat prin testament Romei de Attalos III. Gracchus este ucis. Scipio Aemilianus devasteaza Numantia si colonizeaza Spania.
132 î.Hr.Lex Rupilia privind reorganizarea Siciliei. Lex Papiria-scrutinul pentru legislatie. Revolta lui Aristonicos in Asia. Comisia agrara isi incepe activitatea
124 î.Hr.Razboi impotriva arvenilor si allobrogilor
123 î.Hr.Primul tribunat al lui Gaius Gracchus, propune legi, reales in 122. Stabileste Iunonia in locul Cartaginei.
122 î.Hr.Insulele Baleare sunt cucerite
121 î.Hr.Gracchus este ucis. Arvenii si allobrogii sunt invinsi. Lex agraria
120 î.Hr.Comisia agrara este desfiintata. Colonii la Narbo Marius .
118 î.Hr.Numidia este impartita.
116 î.Hr.Iugurtha isi consilideaza pozitia
114 î.Hr.Marius in Spania
113 î.Hr.Carbo este invins de cimbri la Noreia
112 î.Hr.Iugurtha devasteaza Cirta
111 î.Hr.Acord cu Iugurtha.
110 î.Hr.Capitularea lui Aulus Albinus in Africa.
109 î.Hr.Mettelus obtine cateva victorii in Africa.
107 î.Hr.Marius este ales consul. Inroleaza proletarii. Ocupa Capsa.
106 î.Hr.Marius patrunde in Numidia. Bocchus din Mauretania i-l preda pe Iugurtha lui Sulla
105 î.Hr.Cimbrii si Teutonii distrug armatele romane la Arausio
104 î.Hr.Legea juridica a lui Servilius Glaucis. Marius reorganizeaza armata. Al doilea razboi servill in Sicilia
103 î.Hr.Loturi de pamant pentru veteranii lui Marius.
102 î.Hr.Teutoni sunt invinsi langa Aquae Sextiae.
101 î.Hr.Cimbrii sunt invinsi la Vercellae.

Secolul I î.Hr.[modificare | modificare sursă]

AnEvent
100 î.Hr.Revolte la Roma. Marius impune ordinea.
98 î.Hr.Revolta in Lusitania
96 î.Hr.Sulla il instaleaza pe tronul Cappadociei pe Ariobarzanes. Ptomeleu Apion lasa Cyrenica mostenire Romei
95 î.Hr.Lex Licinia Mucia. Roma ii ordona lui Mithridates sa paraseasca Paphlagonia si Cappadocia.
91 î.Hr.Tribunul Livius Drussus este asasinat, incepe razboiul aliatilor
88 î.Hr.Sulla ocupa Roma. Marius fuge. Razboiul Aliatilor limitat de samniti. Mithridates invadeaza Asia Mica
87 î.Hr.Marius si Cinna ocupa Roma, sustinatorii lui Sulla sunt mascrati. Sulla asediaza Atena.
86 î.Hr.Dupa ce ocupa Atena, Sulla il invinge pe Mithridates la Cheroneea si Orchomenos
85 î.Hr.Tratatul de la Dardanos cu Mithridates
84 î.Hr.Cinna este ucis, Carbo ramane unicul consul
83 î.Hr.Sula debarca in Italia, sustinut de Pompei. Murena declanseaza cel de-al doilea razboi mithridatic
82 î.Hr.Razboiul civil, Sulla iese invingator
81 î.Hr.Sulla dictator
80 î.Hr.Sertorius debarca in Spania
79 î.Hr.Sulla se retrage
77 î.Hr.Campaniile lui Pompei impotriva lui Sertorius
75 î.Hr.Lex Aurelia: accesul tribunilor la alte functii
74 î.Hr.Nicomedes lasa mostenire Bithynia Romei
73 î.Hr.Rascoala lui Spartacus la Capua. Lucullus il invinge pe Mithridates.
72 î.Hr.Sertorius este asasinat. Campania lui Lucullus impotriva lui Mithridates.
71 î.Hr.Crassus il invinge pe Spartacus. Pompei revine din Spania. Lucullus il invinge pe Mithridates.
70 î.Hr.Primul consulat Pompei-Crassus
69 î.Hr.Lucullus invadeaza Armenia
68 î.Hr.Mithridates revine in Pont
67 î.Hr.Pompei alunga piratii din bazinul mediteranean
66 î.Hr.Pompei il invinge pe Mithridates. Conspiratia lui Catilina
64 î.Hr.Pompei ocupa Siria
63 î.Hr.Lex agraria. Cicero consul. Pompei la Ierusalim
62 î.Hr.Siria devine provincie
60 î.Hr.Cezar revine din Spania, Primul Triumvirat Cezar-Pompei-Crassus
59 î.Hr.Cezar guverneaza Gallia Cisalpina si Illyricum si ii este atribuit Gallia Transalpina
58 î.Hr.Cezar ii invinge pe helveti si pe Ariovistus
57 î.Hr.Cezar ii invinge pe belgi si pe nervi
56 î.Hr.Campaniile impotriva venetilor si morinilor
55 î.Hr.Cezar traverseaza Rinul, masacreaza usipetii si tencterii, invadeaza Britania. Pompei construieste primul teatru de piatra
53 î.Hr.Crassus este ucis de parti la Carrhae.
52 î.Hr.Revolta lui Vercingetorix in Gallia, Asediul Alesiei
50 î.Hr.Cezar traverseaza Rubiconul, incepe razboiul civil
48 î.Hr.Cezar invins de Pompei la Dyrrhachium. Pompei este invins la Pharsalus, ucis in Egipt. Razboi in Alexandri, Cleopatra regina a Egiptului
47 î.Hr.Cear dictator in absentia. Il invinge pe Pharnaces la Zela.
46 î.Hr.Victoria lui Cezar de la Thapsus. Cato se sinucide.
45 î.Hr.Cezar ii invinge pe oamenii lui Pompei la Munda.
44 î.Hr.Cezar dictator pe viata. Este asasinat. Octavian revine din Grecia. Antonius este numit la comanda Galliei Cisalpina si Transalpina.
43 î.Hr.Triumviratul Octavian-Antoniu-Lepidus. Asasinarea lui Cicero
42 î.Hr.Brutus si Cassius sunt invinsi la Phillipi si se sinucid.
40 î.Hr.Impartirea imperiului la Brundisium, Antoniu se casatoreste cu Octavia.
37 î.Hr.Antoniu se casatoreste cu Cleopatra
34 î.Hr.Antoniu invadeaza Armenia
32 î.Hr.Octavian publica testamentul lui Antoniu, declara razboi Egiptului
31 î.Hr.Batalia de la Actium
30 î.Hr.Antoniu si Cleopatra se sinucid. Octavian devine tribun si consul.
27 î.Hr.Octavian este investit cu imperium. Devine Augustus.





3.IMPERIUL ROMAN(27 î.Hr.-476*/1453 d.Hr.**)
                                                                             

  • Imperiul Roman de Apus
Roma a încetat să mai fie capitală de la data împărțirii. În 286, capitala Imperiului Roman de Apus a devenit Mediolanum(modernul Milano). În 402, capitala a fost din nou mutată, de această dată la Ravenna.
Imperiul de Apus a existat intermitent în mai multe perioade între secolele al III-lea și al V-lea, după tetrarhia lui Dioclețian și reunificările asociate lui Constantin cel Mare și Iulian Apostatul (324-363). Teodosiu I (379-395) a fost ultimul împărat roman care a domnit peste un Imperiu Roman unificat. După moartea sa în 395, Imperiul Roman a fost divizat. Imperiul Roman de Apus s-a încheiat oficial cu abdicarea lui Romulus Augustus sub presiunea lui Odoacru la data de 4 septembrie 476 și neoficial cu moartea lui Julius Nepos în 480.
  • Imperiul Roman de Răsărit
În 476, când ultimul împărat apusean, Romulus Augustus, a fost forțat să abdice, astfel lăsându-l pe împăratul din răsăritul elenizat ca singur împărat roman, a luat ființa Imperiul Roman de Răsărit, numit si  Imperiul Bizantin sau Bizanțul.De-a lungul secolelor, frontierele statului bizantin au cunoscut numeroase modificări, fiind un imperiu continental. În secolele IV-VI a fost întins pe trei continente: Europa,Asia și Africa Nordică .După pierderea Egiptului, se întindea doar în Europa și Asia. A fost o tanasocrație, o putere maritimă. A deținut un control asupra intrării în bazinul pontic, controlând Marea Marmara, Marea Egee și Marea Mediterană, până în sec. VI.
Constantinopolul se afla la intersecția a două mari drumuri comerciale maritime: cel care unea Bazinul Pontic prin Marea Marmara și Marea Egee, de Marea Mediterană, iar celălalt în sudul Mării Negre. Prosperitatea Imperiului Bizantin a depins foarte mult de controlul asupra drumurilor comerciale, nu numai asupra căilor maritime, ci și asupra celor terestre.Bizanțul și Constantinopolul se aflau la intersecția unor drumuri comerciale care uneau Asia de Europa.