joi, 26 februarie 2015

Surse istorice

            ,,Ținuturile cele mai de nord ale Italiei – cele de la poalele Alpilor – sunt nişte câmpii care se întind până în punctul cel mai înaintat al Mării Adriatice şi până la locurile din vecinătatea lui. Urmează un promontoriu lung şi strimt, asemănător unei peninsule, străbătute pe la mijloc – de la un capăt la celălalt – de şirul Munţilor Apenini şi având o lungime de şapte mii de stadii1. Lărgimea peninsulei, însă, nu este peste tot aceeaşi. Forma de peninsulă i-o dau Italiei (următoarele mări): Marea Tireniană, care începe acolo unde se sfârşeşte Marea Ligurică, apoi Marea Ausonică2 şi Marea Adriatică...
     ...Vom înfăţişa principalele cauze pentru care romanii s-au ridicat atât de sus. În primul rând, trebuie amintit faptul că – cu excepţia unui hotar nu prea lung – mările din jur păzesc Italia tot atât de sigur ca şi cum aceasta ar fi o insulă. Dar, şi la hotarul amintit adineauri, ţara e ocrotită, ca printr-un zid, de munţii peste care foarte anevoie poţi trece.
      În al doilea rând, deşi în general ea are ţărmuri neprimitoare, are, totuşi, şi câteva porturi mari, vrednice de toată admiraţia....
     A treia cauză o constituie faptul că Italia este supusă unor climate şi unor temperaturi felurite. De aici neobişnuita, varietate de animale şi plante, – fie folositoare, fie păgubitoare, – precum şi feluritele lucruri pe care le putem socoti, într-un cuvânt, folositoare vieţii...
   Blândeţea sau asprimea climatului poate fi apreciată după cum într-un loc e frig, căldură sau temperatură mijlocie... Italia – aşezată între cele două extreme geografice şi având o lungime atât de mare – se bucură în cea mai mare parte de un climat foarte potrivit şi cât se poate de felurit.
      La aceasta mai contribuie şi altceva: întrucât Munţii Apenini străbat Italia în tot lungul ei, dar lasă, în acelaşi timp – şi de o parte şi de cealaltă, – loc pentru câmpii şi dealuri dătătoare de minunate roade, nu există nici o regiune a peninsulei care să nu aibă parte şi de binefacerile munţilor şi de-ale câmpiei.
     
Se cuvine, totodată, să pomenim atât mărimea, cât şi numărul însemnat al cursurilor de apă şi al lacurilor din Italia, mulţimea izvoarelor calde şi reci, cu însuşiri dătătoare de sănătate şi, în acelaşi timp, belşugul de mine de tot felul. Nici nu putem vorbi aici atât de amănunţit cum s-ar cuveni despre marele număr al materialelor de construcţie pe care-l are Italia, despre hrana ei îmbelşugată pentru oameni şi dobitoace, despre minunatele produse ale ţării.
      Aşezată fiind la mijloc, între două state foarte mari, – între Elada şi cele mai roditoare provincii ale Libiei3 – Italia izbuteşte, datorită acestei poziţii, precum şi datorită destoiniciei şi puterii sale, să deţină supremaţia asupra tuturor ţărilor din jur. Iar apropiata lor vecinătate face să le poată ţine lesne în frâu.”
                                                                                                                                                                                                                                                                                                               (Strabon, Geografia, II, 5, 29 ; VI, 4, 1)
  1  Un stadiu avea 184,97 m.
  2  Marea Ionică.
  3  În antichitate era un ţinut foarte roditor.



       Despre întemeierea Romei existau diferite legende care îl arătau pe Enea – principe dardan fugit din Troia în Italia, după ocuparea celei dintâi de către greci – ca strămoş al romanilor. În varianta înfăţişată de el, Liviu, care sprijină politica lui august, încearcă să dovedească originea divina a gintei Iulia, din care făcea parte şi împăratul. În privinţa întemeierii oraşului Roma, cercetările arheologice au arătat că nu este vorba de un singur act de fondare, ci de un proces care a durat  zeci de ani.
       Ascaniu, fiul lui Enea, nu era încă copt pentru domnie; aceasta i-a fost, totuşi, păstrată până s-a făcut bărbat. Între timp, tutela Laviniei1 a fost suficientă – atât de mari erau însuşirile ei – ca să-i păstreze copilului statul latin împreună cu tronul bunicului şi al tatălui său. Acest Ascaniu i-a lăsat mamei sale oraşul Lavinium, centru cu mulţi locuitori, bogat şi înfloritor pentru vremea aceea, iar el a întemeiat un alt oraş, la poalele Muntelui Albanus, numit Alba Longa, din pricina aşezării sale ...
       Apoi a domnit Proca. Acesta a avut ca fii pe Numitor şi pe Amuliu; lui Numitor, care era fiul mai mare, i-a lăsat ca moştenire vechiul tron al gintei Silvia. Dar, forţa a trecut peste voinţa tatălui, precum şi peste respectul datorat vârstei. După ce şi-a izgonit fratele, Amuliu s-a urcat pe tron. La această fărădelege a mai adăugat o alta, omorând odrasla bărbătească a fratelui său, iar pe fiica acestuia, Rhea Silvia, făcând-o vestală şi răpindu-i – sub cuvânt că i-ar face o mare cinste – nădejdea de a mai avea urmaşi. Dar, după cum cred eu, întemeierea unui oraş atât de mare şi începutul celui mai mare imperiu, după cel al zeilor, s-au datorat, de bună seamă, sorţii. Vestala, după ce a născut doi gemeni, l-a indicat pe Marte ca tată al copiilor incerţi, fie că o credea cu adevărat, fie fiind că socotea că ar fi mai onorabil ca autorul păcatului ei să fie un zeu. Dar nici zeii şi nici oamenii n-au putut s-o apere pe ea sau pe copiii ei de cruzimea regelui; preoteasa este pusă în lanţuri şi aruncată în închisoare, iar copiii sunt azvârliţi în apa râului. Printr-o întâmplare divină, Tibrul se revărsase tocmai atunci peste maluri, formând bălţi cu apă liniştită, astfel încât nicăieri nu se putea ajunge la adevărata albie a râului. Cei însărcinaţi să-i ducă pe copii la râu nădăjduiau, totuşi, că, deşi apa era liniştită, pruncii se vor îneca într-însa. Astfel, socotind că îndeplinesc porunca regelui, ei au lăsat copiii în balta cea mai apropiată, unde se află acum smochinul Ruminalis (care pe atunci – zic oamenii – se numea Romulus). Pe vremea aceea erau în aceste locuri nişte pustietăţi întinse. Tradiţia spune că apele puţin adânci au lăsat pe uscat albia plutitoare în care fuseseră părăsiţi copiii şi că o lupoaică însetată din munţii din apropiere şi-a îndreptat paşii spre scâncetul copiilor şi le-a oferit cu atâta blândeţe sânul ca să sugă, încât păstorul turmei regale, pe nume Faustulus, a găsit-o lingând copiii cu limba. Păstorul i-a adus la stână şi i-a încredinţat soţiei sale Laurenţia, ca aceasta să-i crească.
       Aşa s-au născut şi aşa au crescut ei. Când s-au făcut mai mari n-au stat tot timpul trândăvind la stână sau pe lingă turme, ci au mers la vânătoare, cutreierând pădurile. întărindu-şi astfel trupul şi mintea, ei nu se mai luptau doar cu fiarele, ci atacau şi pe tâlharii care veneau încărcaţi de prăzi. Cele luate de la tâlhari ei le împărţeau cu păstorii, cu care tinerii şi ceata lor – crescând pe zi ce trecea – împărtăşeau atât primejdiile, cât şi jocurile.
De pe atunci încă se sărbătoreau lupercaliile2, tot pe Muntele Palatin. Pe când erau ei mai în toiul sărbătorii, – sărbătoare cunoscută de toată lumea, – au năvălit asupră-le nişte tâlhari, furioşi din pricina prăzii care li se luase. Romulus s-a apărat din răsputeri, iar Remus a fost prins de acei tâlhari şi dus la regele Amuliu, scornindu-i-se grele învinuiri. învinuirea de căpetenie împotriva celor doi fraţi era că ei năvălesc pe ogoarele regelui şi, împreună cu o ceată de tineri, le jefuiesc ca nişte duşmani. De aceea Remus a fost dat lui Numitor spre a fi pedepsit. De la început, însă, Faustulus avusese credinţa că în casa lui cresc odrasle de rege, fiindcă ştia, pe de o parte, că pruncii au fost părăsiţi din porunca regelui, iar pe de altă parte, că timpul când îi găsise se potriveşte cu ziua întâmplării aceleia. Dar nu voise să dea în vileag înainte de vreme lucrul acesta, ci numai când se va ivi un prilej potrivit sau în caz de nevoie. Acesta din urmă s-a ivit mai întâi. Fiind îngrijorat pentru soarta lui Remus, păstorul i-a dezvăluit totul lui Romulus. Din întâmplare şi Numitor, care-l ţinea la închisoare pe Remus şi auzise că aceia sunt gemeni, comparând atât vârsta lor, cât şi însuşirile celui închis, care nu semăna cu un sclav, a fost răscolit de amintirea nepoţilor. Cercetându-l cu întrebări, aproape că l-a recunoscut pe Remus. În felul acesta au început să se urzească din ambele părţi uneltiri împotriva regelui. Nefiind în stare să primească o luptă pe faţă, Romulus n-a năvălit asupra regelui cu ceata sa de tineri, ci cu nişte ciobani, cărora le poruncise să vină la palat – fiecare pe alt drum – la o oră anumită; Remus l-a ajutat cu o ceată adunată în casa lui Numitor. şi astfel ei îl ucid pe rege. Numitor, strigând tot timpul că duşmanii au pătruns în oraş şi atacă palatul regal, a chemat tineretul alban să apere cu arme cetăţuia. Apoi, văzând pe tineri că vin să-1 felicite după săvârşirea uciderii, a convocat pe dată adunarea poporului. Aici a arătat nelegiuirile săvârşite de fratele său faţă de el şi de nepoţii săi de sânge, povestind cum s-au născut aceştia, cum au fost crescuţi şi cum, apoi, au fost recunoscuţi de el. Apoi a povestit moartea tiranului, arătându-se pe sine ca autorul ei. Tinerii au venit în mijlocul adunării, încolonaţi cu ceata lor şi au salutat ca rege pe unul ce le era bunic, iar mulţimea care i-a urmat a întărit prin strigătele ei aprobatoare titlul şi puterea de rege ce-n chipul acesta i-au fost acordate lui.
       După ce i-au încredinţat statul alban lui Numitor, pe Romulus şi Remus i-a cuprins dorinţa să întemeieze un oraş în locurile în care fuseseră părăsiţi şi unde crescuseră. Într-adevăr, în Alba şi în Latium era un surplus de populaţie; la aceasta se mai adăugau şi păstorii. Toate laolaltă dădeau temei să se creadă că atât Alba, cât şi Lavinium faţă de cel ce urma să fie întemeiat. În cugetul lor cei doi nutreau, printre celelalte gânduri, un gând rău, moştenit de la strămoşi, şi anume setea de domnie, la care s-a adăugat apoi o lupţi ruşinoasă, pornită din pricina unui lucru neînsemnat.
Deoarece erau gemeni şi vârsta nu putea decide între ei, şi-au alea fiecare câte un loc pentru observarea augurilor3: Romulus pe Palatin, iar Remus pe Aventin, urmând ca zeii, sub a căror ocrotire erau acele, să indice, prin semne divine, care dintre fraţi să dea oraşului numele său şi să-l stăpânească după întemeiere.
       Se spune că mai întâi i s-au arătat lui Remus semnele divine, sub forma a şase vulturi. În clipa în care s-a vestit aceasta, lui Romulus i s-a arătat un număr dublu şi, astfel, amândoi au fost salutaţi ca regi. fiecare de ceata lui. Unii revendicau domnia, întemeindu-se pe prioritatea apariţiei augurilor, iar ceilalţi în virtutea numărului păsărilor. Din pricina certei care a izbucnit s-au înfuriat şi s-au luat apoi la luptă; cu acest prilej, Remus a fost lovit în învălmăşeală şi a murit.
       Mai răspândită este, însă, versiunea după care Remus ar fi sărit în bătaie de joc peste noile ziduri, iar Romulus, înfuriat de aceasta, l-ar fi omorât, dojenindu-l cu următoarele vorbe: „Aşa să păţească de aici înainte oricine va sări peste zidurile mele”. Și aşa a pus Romulus singur mâna pe domnie; oraşul nou întemeiat şi-a luat numele de la întemeietorul lui4.

(Titus Livius, De la întemeierea Romei, I, 3–7)


1  Fiica regelui Latinus din Latium şi soţia lui Enea.
2  Sărbătoarea purificării, care avea loc la 15 februarie şi reprezenta o ceremonie foarte veche.
3  Erau ceremonii pentru consultarea voinţei zeilor : de obicei se observa zborul păsărilor sau felul în care mănâncă unele păsări.
4  În realitate, se pare că numele e de origine etruscă
.

 Mamertinii1 pierduseră, încă mai de mult ajutorul pe care îl primeau de la cetatea Regium; acum şi propriile lor forţe erau cu totul zdrobite. De aceea, unii s-au îndreptat spre cartaginezi, încredinţându-se acestora atât pe ei înşişi, cât şi cetatea lor. Alţii au trimis solie la romani, ca să le predea Mesina şi să le ceară ajutor, ca unora de care erau legaţi printr-o obârşie comună.
      Multă vreme, romanii au stat la îndoială, părându-li-se curată nesăbuinţă faptul de a veni în ajutorul mamertinilor. Căci, după ce ei supuseseră la o pedeapsă cumplită pe propriii lor concetăţeni, care cu puţină vreme mai înainte îi trădaseră pe locuitorii din Regium2, nu puteau ei acum să-i ajute pe mamertini. Aceştia săvârşiseră o nelegiuire asemănătoare, şi nu numai faţă de cetatea Mesinei, dar şi faţă de Rhegium, iar pentru fapta lor cu greu se putea găsi o dezvinovăţire.
      Și, totuşi, romanii – care cunoşteau toate lucrurile acestea – vedeau cum cartaginezii ajunseseră să stăpânească nu numai o parte a Libiei, dar şi a Iberiei, întinzându-şi stăpânirea asupra tuturor insulelor Mării Sardinice şi Tireniene. Erau foarte îngrijoraţi că, dacă vor pune cartaginezii mina şi pe Sicilia, vor fi pentru ei nişte vecini răi şi greu de suportat – care i-ar înconjura din toate părţile şi care ar însemna o înfricoşătoare ameninţare pentru Italia, în întregul ei. Era vădit lucru că Sicilia avea să fie în curând supusă de cartaginezi, în cazul că romanii nu dau ajutor mamertinilor. Căci – biruind Mesina şi punând stăpânire pe aceasta – cartaginezii trebuiau în scurtă vreme să ocupe Siracuza, întrucât chiar de pe atunci stăpâneau aproape tot ce mai rămăsese din Sicilia.
      Și cum romanii prevedeau aceste lucruri şi credeau că este necesar ca ei să nu părăsească Mesina şi să nu-i lase pe cartaginezi să facă din ea – aş zice – o punte de trecere în Italia, au stat mult timp să chibzuiască la cele ce aveau de făcut.
      Până la urmă, senatul, pentru motivele arătate mai sus, nu a voit să-şi dea încuviinţarea. Căci era de părere că foloasele pe care le-ar aduce sprijinirea mamertinilor n-ar fi mai mari decât nebunia ajutorării lor.
      Dar poporul, copleşit de luptele pe care le purtase mai înainte şi simţind nevoia de a se reface prin orice mijloace – întrucât consulii, pe lângă cele amintite adineauri în legătură cu binele obştesc ce l-ar fi adus războiul, mai făgăduiau, de pe urma lui, vădite şi mari binefaceri pentru fiecare cetăţean în parte, – a hotărât să meargă în ajutorul mamertinilor. Hotărârea mulţimii a fost întărită printr-un plebiscit3, conducător al expediţiei fiind ales unul dintre consuli: Appius Claudius4, pe care poporul roman l-a trimis cu poruncă să-i ajute pe mamertini şi să treacă strâmtoarea la Mesina.
      Mamertinii l-au alungat – în parte înspăimântându-l, în parte înşelându-l pe comandantul cartaginezilor care stăpânea fortăreaţa din cetate – apoi l-au adus înlăuntrul cetăţii pe Appius Claudius şi i-au încredinţat-o acestuia. Iar cartaginezii şi-au răstignit generalul, socotind că printr-o proastă chibzuială şi prin mişelie a părăsit fortăreaţa.
      Cartaginezii veniră cu flota lor în apropierea Capului Pelorias5 – unde se stabilesc – iar cu o armată de pedestraşi ei s-au aşezat lângă aşa-numitul Synes6, începând, cu un greu asediu al Mesinei.
(Polibiu, Istorii, I, 10–11)
 1  Erau nişte mercenari, de fel din Campania, care fuseseră în serviciul regelui Siracuzei. Apoi au cucerit oraşul Mesina şi de acolo prădau pe toţi vecinii. De aceea, Hieron al II-lea, tiranul Siracuzei, a pornit contra lor şi i-a asediat.
      2 O legiune romană, cu soldaţi originari din Campania, s-a revoltat şi a pus stăpânire pe oraşul Rhegium, pe care l-au stăpânit un timp, bucurându-se de sprijinul mamertinilor. În anul 270, însă, romanii au cucerit oraşul lor şi i-a asediat. 
      
3   Plebiscitele erau adunări ale plebeilor a căror hotărâri au devenit cu vremea obligatorii ca şi legile obişnuite votate în comiţiile centuriate.
      
4   Unul dintre consuli, în anul 264 î.Hr.
      
5   Punctul cel mai de răsărit al Siciliei.
      6   O localitate necunoscută, probabil de lângă Mesina.







Sărbătorile romane

   Sărbătorile la romani au un caracter religios, fiind organizate în cinstea unui zeu cu ocazia unor sacrificii religioase. Unele au dăinuit la popoarele latine, deci şi la români, până astăzi. Erau zile libere în care se organizau sacrificii, procesiuni şi ceremonii sacre într-un cadru public sau privat.
      Sărbătorile publice sunt împărţite în:
           ■ conciptivae – în general, aveau legătură cu viaţa agrară şi aveau date mobile;
           ■ stativae – sunt în număr de 61 pe an şi sunt înscrise în calendar la date fixe (exemple: calendele din martie, iunie, octombrie, idele lui Jupiter, nonele din iulie etc.);  
           ■ imperativae – sunt organizate în urma unei întâmplări neprevăzute (ex. un miracol: o ploaie de pietre impunea rugăciuni spuse timp de 9 zile).
      Sărbătorile nu se fac în zilele pare (excepţie fac doar Regifugium – 24 februarie, şi Eccuria – 14 martie) şi nu se organizau imediat una după alta. Sărbătorile militare se derulau în lunile martie şi octombrie, intervalul în care se desfăşurau războaiele.
      Sărbătorile private sunt realizate în momentele importante ale vieţii romanului, atunci când îndeplineşte riturile de trecere (naşterea, majoratul, căsătoria şi înmormântarea). De asemenea, ele sunt organizate şi de grupuri de oameni ce au acelaşi preocupări sau ocupaţii.   

Sărbătorile cele mai importante erau: 
      ■ 1 ianuarie: dedicată zeului Janus sau lui Anna Perrena;
      ■ 11 ianuarie: Juturnalia;
      ■ 15 februarie: Lupercalia, dedicată zeului Faunus (ocrotitorul împotriva lupilor) şi tinereţii lui Romulus – avea o acţiune purificatoare şi fertilizatoare;
      ■ 13–26 februarie: Parentalia (consacrată morţilor) şi Feralia;
      ■ 1 martie: Matronalia – calendele lui Martie, este sărbătoarea mamelor;
      ■ 14 martie: Eccuria – consacrată lui Marte, este deschiderea perioadei în care se purtau războaiele;
      ■ 17 martie: Liberalia – cinstirea lui Liber, ocazie cu care cei tineri îmbrăcau toga virila; echinocţiul de primăvară, sărbătorit timp de 5 zile (Quinquatrus);
      ■ 15 aprilie: Fordicidia – sărbătoarea seminţelor;
      ■ 21 aprilie: Palilia, serbarea întemeierii Romei,
      ■ 25 aprilie: Robigalia – înlăturarea ruginii grâului
      ■ 28 aprilie, 3 mai şi 23 mai: Floralia;
      ■ 9, 11 şi 13 mai: Lemuria – alungarea spiritelor celor morţi venite să-i bântuie pe cei vii;
      ■ 29 mai: Ambarvalia – cu jertfa întreită, suovetaurilia (de porc, berbec şi taur);
      ■ 7 iunie: Vestalia;
      ■ 17 iunie: ludi piscatorii (jocurile pescarilor);
      ■ 7 iulie: Nonae Caprotinae;
      ■ 23 iulie: Neptunalia – cinstirea lui Neptun pentru reţinerea apei în vreme de secetă;
      ■ 9 august: Vinalia rustica;
      ■ 17 august: Portunalia;
      ■ 21 august: Consualia;
      ■ 23 august: Volcanalia – sărbătoarea secerişului şi împotriva incendiilor;
      ■ 27 august: Volturnalia;
      ■ 24 august: sărbătoarea manilor, ca şi la 5 octombrie şi 8 noiembrie, când se dădea la o parte vestita lespede a strămoşilor: lapis manalis;
      ■ 25 august: Opiconsivia – începutul secerişului;
      ■ 11 octombrie: Meditrinalia – are loc culesul viilor
      ■ 15 octombrie: Equus October – încheierea perioadei în care s-au purtat războaiele;
      ■ 19 octombrie: Armilustrium – are loc purificarea armelor purtate în războaie;
      ■ 15 decembrie: a doua Consualia;
      ■ 17–23 decembrie: Saturnalia – marchează solstiţiul de iarnă;
      ■ 19 decembrie: Opalia – încheierea anului agricol.
      Alte sărbători, precum Compitalia (cinstirea zeilor ce protejează la răscrucea drumurilor), aveau o dată mobilă.

Religia romana

RELIGIA ROMANA 

Statul roman, deşi a apărut în istorie destul de târziu, cu mult în urma unor state din Orientul antic şi a unor cetăţi greceşti vestite prin civilizaţia lor, a reuşit totuşi să devină într-un timp relativ scurt cea mai mare putere din lumea antică.
      Roma devine şi centrul vieţii sociale şi religioase al unui vast imperiu şi al unei limbi – latina – care a reuşit să înlocuiască limbile vechi ale multor popoare ce şi-au găsit a doua patrie în spaţiul european.
      De la firavele expresii de religiozitate ale micului, ţinut Latium, concretizate la Roma în câteva sanctuare, s-a ajuns la construirea unor temple impozante, măreţe, durabile şi maiestuoase, în care spiritul practic al romanilor s-a împletit armonios cu înclinaţia spre mister a popoarelor supuse. Se poate vorbi, de aceea, despre o sinteză specific romană a vechii religiozităţi mediteraneene, din Spania până în Siria şi din ţinuturile Scoţiei până la izvoarele Nilului.
      Religia în viaţa romanilor condiţionează fiecare moment al existenţei. Este punctul de plecare al organizării sociale şi politice ale oraşului. Latinescul religio semnifică atenţia pe care o acordă romanii faţă de voinţa zeilor, care se revelează prin sentinţele lor (fatum), care arată calea şi direcţia ce trebuie urmată de credincioşi. Neglijarea voinţelor zeilor (negligentia), nerespectarea fidelă a actelor religioase duce la perturbarea existenţei. Romanii stabileau cu divinităţile un fel de contact personal prin care omul îi consultă pe zei înainte de a face ceva pentru a primi aprobarea acestora. În schimb, zeii trebuie să asigure protecţia omului şi să-i asigure reuşita.
      Dacă acestea sunt realizate viaţa omului este guvernată de pax deorum (pacea zeilor), o stare de siguranţă ce-i insuflă curaj şi forţă în viaţă. Însă această stare este precară, deoarece zeii care nu sunt buni le ameninţă continuu echilibrul fragil al existenţei.
      Primele exprimări religioase manifestate prin încercări de explorare a fenomenelor naturii (tunet, fulger, ploaie) s-au făcut în paleoliticul superior. Oamenii plecaţi la vânătoare au încercat prin totemuri să se investească cu puteri supranaturale. Când omul începe să practice agricultura apar religiile legate de apariţia vegetaţiei. Aceasta este ciclică, în funcţie de anotimp. Divinităţile sunt feminine.
      Migraţia popoarelor indo-europene (civilizaţia bronzului) conduce la apariţia primelor divinităţilor masculine. Atributele divinităţilor masculine se leagă de cer, iar cele feminine de pământ. Aceste popoare aduc o serie de culte de peste tot, care se suprapun peste fondul din neolitic. Populaţia autohtonă – siculii – au o divinitate numită Pales şi o sărbătoare Palelia, tipică pentru Italia.
      Romanii au împrumutat de la vecinii lor etruscii o mulţime de denumiri de zei şi de formule sacre, ba chiar şi cărţile lor sfinte, pe care le-au tradus în limba latină. Chiar dacă aceste cărţi s-au pierdut, ici şi colo se mai păstrează spiritul lor în operele unor scriitori latini, antici şi creştini. Un alt mod de a cunoaşte spiritul religiozităţii romane îl constituie studierea inscripţiilor, a riturilor funerare, a statuilor şi a multor altor vestigii religioase. A doua influenţă importantă asupra religiei romane este religia greacă de la care romanii au preluat toate cele 12 divinităţi. Pe unele nu le-au schimbat – ex. Esculap (zeul medicinii).
      Izvoarele literare care ne permit cunoaşterea religiei romanilor sunt: De re rustica, scrisă de Cato (234–149 î.Hr.), unde se păstrează rituri şi formule magice şi religioase;Antiquitatum romanorum, humanorum et divinorum libri XLI şi De re rustica, ale lui Terentius Varro (sec. II–I î.Hr.); De natura deorum a lui Cicero (106–43 î.Hr.) şi De finibusDe divinatione şi De legibus ale aceluiaşi, Aeneida lui VergiliusPoemul naturii scris de LucretiusDe civitate Dei Fericitului AugustinSaturnalia luiMacrobius şi alte lucrări vechi romane şi creştine.
      Pentru cunoaşterea unor aspecte ale religiei romanilor un ajutor ni-l oferă şi monedele, statuile, basoreliefurile şi picturile romane, altarele şi alte vestigii care au rezistat timpului.




TEMPLUL ROMAN

Romanii nu au simţit niciodată necesitatea unui locaş de cult pentru a-şi manifesta evlavia. Latinescul templum semnifica la început un spaţiu delimitat în aer sau pe pământ de un augur cu un bastonaş sacru (lituus). Orientarea acestui spaţiu sacru trebuia să fie spre est-vest („in-augurat”), rolul său fiind de observare a auspiciilor.
      Primele locuri sacre ce se găseau în natură (pădure, izvor, munte ş.a.) foloseau ca altare o moviliţă din iarbă unde se puneau ofrandele aduse divinităţilor.
      Primele templele romane au imitat în construcţia lor pe cele etrusce (de obicei pătrate), apoi pe cele greceşti (de formă dreptunghiulară). Astfel, este templul ridicat de etrusci pe Capitoliu, dedicat triadei capitolineJupiterJuno, Minerva, sau templul dedicat zeului războiului, Marte, amplasat în Câmpul lui Marte. Alt exemplu, este templul lui Hercule construit la poalele Palatinului.
      La Roma s-au ridicat şi temple în formă circulară, ca de pildă cel dedicat zeiţei Vesta din Forum, sau micul templu dinForum boariumJunona Sospita avea două temple în Roma, iar templul ei din Lanuvium era păzit de un şarpe. Dacă o fecioară aducea ofrandă şarpelui şi acesta o primea, era semn că fecioara se va căsători în curând şi va avea copii. În caz că nu primea ofranda, însemna că va urma un an de sterilitate. Un alt templu al Junonei Lucina s-a clădit pe Esquilin în anul 753 î.Hr.
      Temple ridicate în cinstea zeilor, ce satisfăceau nevoile religioase ale romanilor, se găseau peste tot. În acest scop erau folosite şi boschete sfinte, locuri retrase, grote sacre (lucus). Templele mai mici se numeau aedicula.





PREOTII ROMANI

  Funcţiile preoţeşti au fost la început cumulate cu cele ale autorităţii civile, deoarece însăşi autoritatea civilă îşi întemeia puterea pe voinţa sacră, pe voinţa zeilor. Religia romană este o religie de stat. Magistraţii supraveghează actele religioase. Ritualul este îndeplinit de preoţi ca reprezentanţi ai statului şi care sunt, în unele cazuri, aleşi pe o perioadă determinată sau sunt cooptaţi, ori aleşi.    
      Se afirmă că la Roma a existat de timpuriu un rex (conducător), cu funcţii sacerdotale variate.
      Dar odată cu instaurarea republicii, funcţiile sacerdotale au fost distribuite unor persoane anume, între care există un fel de şef, un rex sacrorum, având o consoartă,regina sacrorumRex sacrorum se îngrijea de cultul lui Janus. Fiind singurul preot numit pe viaţă, el nu avea voie să aibă alte funcţii politice. După el veneau în ordine treiflamines majores – flamen Dialis (pentru cultul lui Jupiter), flamen Martialis (pentru cultul lui Marte) şi flamen Quirinalis (pentru cultul lui Quirinus).
      Urma apoi un Pontifex Maximus (supraveghetorul vestalelor), după care veneau doisprezece flamines minores, fiecare fiind răspunzător pentru cultul câte unui zeu.

      Diverse colegii sacerdotale îndeplineau funcţiile de cult, după cum urmează: pontifices (fiind sub conducerea unui Pontifex Maximus), augurii (însărcinaţi cu observarea şi interpretarea semnelor divine relevate din zborul păsărilor – auspicia), feţialii (conduşi de Pater Patratus), observau dacă declararea războiului şi încheierea păcii se făcea după ius divinum (dreptul divin), decemviri sacris faciundis (mai apoi quindecemviri) cei care păstrau şi consultau cărţile sibiline.
      Aşa-numiţii sodalitates participau de asemenea la cult. Dintre aceştia se distingeau lupercii şi salii asociaţi cultului lui Marte. Mai existau şi fratres arvales, care-l invocau pe zeul Marte, dar dansau în cinstea zeiţei Dea Dia, divinitate agrară, şi sacrificau în onoarea ei.
      O categorie preoţească specială o constituiau vestalele, preotese ale zeiţei Vesta. Acestea erau în număr de şase şi conduse de Marea Vestală. Proveneau din familii nobile. Primeau o educaţie deosebită, de la vârsta de 10 ani. Slujeau timp de 30 de ani (10 ani de pregătire, 10 ani practicării atribuţiilor şi 10 ani erau instructoare pentru viitoarele vestale). La vârsta de 40 de ani ieşeau din ordin şi se puteau căsători. Călcarea votului castităţii se pedepsea cu moartea. Funcţia lor principală consta în întreţinerea focului sacru al oraşului ce nu avea voie să se stingă niciodată. Dacă se întâlneau pe cale cu un condamnat la moarte, acela era graţiat.



DIVINITĂȚI

 Numărul zeilor romani este de ordinul miilor. La începutul istoriei Romei erau adorate divinităţi tainice, ale căror nume nu se rosteau. Puterea extraordinară a fiecărui zeu, numen dei, se implica în viaţa oamenilor şi în natură, ca o forţă sobră, miloasă dar şi răzbunătoare. Aceasta protejează fiecare act al vieţii, de la naştere până la moarte.
      Sunt dedicate zeilor plante sacre (stejarul şi laurul), păsări sfinte (vulturul şi ciocănitoarea) şianimale sfinte (lupul, şi, mai ales, lupoaica, vulpea şi scroafa prolifică cu 30 de purcei).
      Spre deosebire de religia greacă unde zeii domnesc, statuile romane îi reprezintă ca fiind mult binevoitori faţă de adoraţia credincioşilor. Lor romanii le datorau belşugul, puterea, norocul, vitejia, tandreţea, puritatea virginală, castitatea familiei, căldura căminului, siguranţa şi liniştea patriei, lumina zilei, odihna, înţelepciunea şi mai cu seamă dreptatea.
      Triada importantă de la greci Zeus, Hera şi Atena se transformă în Jupiter, Marte şi Quirinus, care tronează de pe Capitoliu. Ulterior, în perioada Republicii este venerată trinitatea divinăJupiterJunona şi Minerva de origine etruscă.
      Terentius Varro (sec. II–I î.Hr.) în Antiquitatum romanorum, humanorum et divinorum libri XLI a realizat o listă sau un catalog al zeilor, cu atributele lor folositoare oamenilor. El împarte divinităţile în trei categorii:
      ■ dii certi (zeii determinanţi) – competenţa lor se rezumă la o singură funcţie indicată şi de numele zeului. Divinităţile îi protejează pe oameni pe tot timpul vieţii, rolul lor fiind bine precizat: Educa îl învaţă pe copil să mănânce, Potina să bea apă, mireasa este condusă la altar de DomidicusDomitius asistă la instalarea ei, Virginiensis participă la desfacerea cingătorii soţiei ş.a.
      ■ dii incerti (zeii nedeterminaţi) – au diverse roluri cu caracter general. Sunt zeităţi ai vieţii particulare: lares, manespenates sau eroi precum Acca Larentia.
      ■ dii praecipui atque selecti – reprezintă principalii zei: Jupiter, Ianus, Saturn, Apollo, Marte, Genius, Neptun, Vulcan, Diana, Luna, Venus, Vesta, Sol, Liber, Iunona, Ceres, Minerva, Tellus   
      Divinităţile străine sunt adoptate prin evocatio – o rugă către zeii unui alt oraş ca să părăsească lăcaşul lor de cult şi să se mute la Roma. Introducerea de culte se realizează cu ajutorul interpretatio Romana. Astfel, pătrunde cultul lui Cybela din Frigia (205 î.Hr.), preluat de romani sub denumirea de Magna Mater (Marea Mamă). În timpul imperiului se impune adoraţia veneraţia faţă de împărat, care întruchipează statul, şi cultele bazate pe mistere, precum Attis şi Mithras.